Ганна Ломага з Держпродспоживслужби: "Прості правила допоможуть вберегтися від харчового отруєння"

Ганна Ломага з Держпродспоживслужби: "Прості правила допоможуть вберегтися від харчового отруєння"
Оскільки пік кишкових інфекцій, зазвичай, припадає на спекотну пору року, а вона вже не за горами, спеціалісти Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області вирішили заздалегідь порушити тему харчових отруєнь.

 

"Кожного року ми, наші рідні чи знайомі, зіштовхуємося з харчовими отруєннями. Незабаром травневі свята. Незважаючи на заборону та введення карантинних дій, з першими променями сонечка нам усім хочеться на природу. Але… не забуваємо про COVID – 19! Давайте дотримаємося умов карантину! Почекаємо, поки пік захворювання піде на спад і ми зможемо ніжитися сонечком, влаштовувати пікніки, смажити шашлики, жити таким звичним життям", - звертається до всіх начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага. .

Незважаючи на всі застереження засобів масової інформації, на сумну статистику коронавірусної хвороби, карантинні заходи, люди спокійно виходять на галявини, в парки, до річки, хтось вдома влаштовує такі очікувані після зими пікніки.

 Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. Як правило, до організму такі збудники потрапляють контактно-побутовим шляхом через брудні руки, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.

То ж як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлись? Начальниця відділу рекомендує перечитати, нагадати собі й памятати основне. 

Чистота - це вкрай важливо!

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, це чистота! Насправді, все дуже просто:

  •  ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), тим більше в умовах карантину, користуйтесь дезінфектантом;
  •  вимивайте фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими),
  • стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Звичайно, в домашніх умовах це зробити легше, оскільки наявна протічна вода. Якщо вже вибрались на пікнік, хоча просимо цього не робити, беріть з собою воду, яка безпечна!

Увага: сира та готова продукція.

Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі й готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли сире м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, та й зазвичай, не кладіть сирі продукти вище готових страв! Запам’ятайте – сира продукція внизу, готова – зверху.

Третє на що звертаємо увагу – терміни придатності харчових продуктів.

Незважаючи на те, що саме ви купуєте - перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.

Не купуйте їжу на стихійних ринках! Звичку скуштувати чи, так би мовити, «зняти пробу» на ринках овочів чи фруктів потрібно забути. Пробуйте продукти вже вдома, перед тим ретельно вимивши їх.

Найсмачнішим всіх діток та й дорослих в спекотну погоду є звичайно морозиво. Але пам’ятайте – купляючи його, обов’язково дивимось на його стан, а саме – цілісність упаковки, дата виготовлення та кінцевий термін споживання, і не менш важливим є його вміст. Вміст цього продукту має бути суцільним. Тобто, повторно заморожене морозиво, а це коли морозиво втрачає свою форму – не придатне для споживання, навіть при хорошому терміні. Ну і , звичайно, не менш важливим є умови зберігання! Виробник завжди зазначає термін придатності при тій чи іншій температурі.

Причиною харчового отруєння також стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік.

Обмежуємо споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.

Четверте – це безпечна температура зберігання!

Не залишайте приготовану їжу на столі довше, ніж на дві години.

Не готуйте наперед! Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на завтра”. Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

П’яте – не менш важливе – вода!

Вода має бути якісною та безпечною для споживання людини. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів. Вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов… Рекомендовано вживати не менше 2-3 л рідини на добу. А в спекотну погоду так хочеться пити, то ж якщо є можливість, беремо з дому питну воду гарантованої якості або ж  купуємо фасовану.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів