Професор УжНУ Федір Шандор організував створення ПЕРШОГО українського дрономобіля

Професор УжНУ Федір Шандор організував створення ПЕРШОГО українського дрономобіля
Подарунок від закарпатців уже по дорозі на фронт – в один зі спеціальних аеропідрозділів, який очолює наш відомий земляк

 

Професор Ужгородського університету Федір Шандор, який виконує організаційну роботу над цим проєктом, каже, що ідея створення такої машини виникла під час однієї з поїздок в зону активних бойових дій. Війна там ведеться не так стрілецькою зброєю чи бойовою технікою й артилерією, а саме за допомогою fpv-дронів, які коригуються дронами-розвідниками.

Професор УжНУ Федір Шандор організував створення ПЕРШОГО українського дрономобіля

«Вперше ми побачили роботу наземного дрона, який вивантажував протитанкові міни в бою, після спроби прориву ворога. Тож разом із відомим меценатом Андрієм Петьовкою, якому належить ідея й фінансування цього проєкту, ми вирішили попрацювати над створенням чогось такого, що об’єднало б роботу багатьох операторів-БПЛА. Суть у тому, щоб об’єднати в одній машині різні засоби радіоелектронної боротьби й зробити дії підрозділу максимально автономними. Йдеться про спеціалізовані пристрої боротьби з безпілотниками на зразок FPV, MAVIC з ворожого боку, специфічні інноваційні зарядні пристрої тощо.

У дрономобілі накопичена величезна кількість електроніки на значну суму. Зокрема, меценати Сергій Ковач та Арсен Мелкумян зі свого боку придбали унікальний наземний дрон українського виробництва, який уже дістав назву «Закарпатський шаркань». Він здатний перевозити 300-кілограмові вантажі на відстань до 5 км з відеосигналом. Може не тільки транспортувати боєприпаси, паливні матеріали, а й вивозити поранених та 200-х, до яких важкий доступ. Загалом усередині дрономобіля три різновиди дронів, а також додатковий супровід до них: від далекоміра до системи розпізнавання.

Професор УжНУ Федір Шандор організував створення ПЕРШОГО українського дрономобіля

У чому ще специфіка нашого дрономобіля? Група бійців може виїхати й автономно працювати з нього протягом 3–5 днів, маючи запас їжі в мініхолодильнику, а також необхідного польового інструментарію (бензопила, флекс, пневматичні кліщі тощо), дороговартісного медичного набору для надання професійної медичної допомоги. Іншими словами, це ніби автономна пересувна машина, з якої управляють відповідними процесами, наповнена різноманітними засобами для керування дронами і, навпаки, для протидії їм. На ньому можна виїхати в будь-яку фронтову точку, завдати втрат ворогу, а самому залишатися в безпеці.

Унікальна річ, розроблена українськими інженерами, уже по дорозі на фронт – їде у спеціальний БПЛА-підрозділ. Це подарунок від Закарпаття, де близько 10 меценатів та компаній об’єдналися навколо реалізації цієї ідеї. Сподіваємося, що її будуть тиражувати, доповнювати, удосконалювати.

Професор УжНУ Федір Шандор організував створення ПЕРШОГО українського дрономобіляПерший український дрономобіль – це унікальний внесок закарпатців у спільну перемогу над ворогом», – розповів Федір Шандор.

Медіацентр УжНУ

 

16 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів