Підготовка до нацспротиву: на Закарпатті цивільних навчають військовій справі

Підготовка до нацспротиву: на Закарпатті цивільних навчають військовій справі
Понад пів тисячі курсантів зареєстрували за рік роботи Закарпатського обласного центру підготовки населення до нацспротиву. Заняття проводять досвідчені інструктори, ветерани війни. Після завершення навчання учасники отримують сертифікати.

 

Заняття для курсантів Центру підготовки населення до нацспротиву проводять у п’ятницю та на вихідних. Тут вивчають тактичну медицину, топографію, вогневу тактику, вчаться стріляти і проходять спеціальну фізичну підготовку. У лютому почав навчання третій набір охочих вивчати військову справу.

Ветеран двох воєн, Афганської і Російсько-Української, Ігор Мельников ще донедавна був на фронті. У 60 років чоловіка відправили в тил. Практичний досвід інструктор передає курсантам Закарпатського обласного центру підготовки населення до нацспротиву.

 

"Зараз ми відпрацьовували як можна перенести пораненого, використовуючи підручні засоби. Плащ-накидку, пончо, куртку, на руках. Відпрацьовували ці моменти", — розповідає Ігор Мельников.

Курсанти базового курсу донедавна вивчали теорію. Зараз у природних умовах застосовують отримані знання на практиці.

"Всі ми знаємо, що у нас війна, тому я вважаю, що кожен має виконати свій громадянський обов’язок чи то жінка, чи то чоловік. По-друге, я вже два роки військовий волонтер. Це мене найбільше мотивувало", — розповідає курсантка Вікторія.

Курсанти посиленого курсу. Вивчають тему евакуації поранених із поля бою. Роблять це в бронежилетах, касках та зі зброєю в руках.

"Ми з ними відпрацьовуємо навички із тактичної медицини та на цьому рівні ми даємо вже поглиблені знання із тактичної медицини. Частину того, що виконують люди із молодшою медичною освітою, або із посиленою підготовкою у сфері тактичної медицини", — каже заступник декана медичного факультету УжНУ Олег Девіняк.

"Так відбувається переміщення потерпілого із підозрою на травму шиї. Для того, щоб не травмувати ще більше нерви і забезпечити його подальшу життєдіяльність, дуже важливо під час цього процесу діяти синхронно і не переміщати голову у стабільному становищі", — додає курсант Роман Тарабій.

Викладачі — інструктори-ветерани, які пройшли війну, отримали поранення чи з інших причин не можуть бути зараз на фронті. Тут розказують найважливіші речі, які точно пригодяться в бою. За майже рік роботи Закарпатський обласний центр підготовки населення до нацспротиву провів три набори курсантів.

"Якщо перший набір у нас був 140-145 людей, то зараз у нас більше 200 людей. Це вже третій набір пішов. Які результати? От, наприклад, із посиленого курсу 4 курсантів пішли в ЗСУ. Одна з дівчат, яка у нас займалася, зараз є інструктором на полігоні", — розповідає керівник Закарпатського центру підготовки населення до нацспротиву Юрій Беляков.

 

Готують населення до нацспротиву в шести районах Закарпаття. На місцях інструктори центру навчають охочих. Записатися в курсанти центру можуть усі, кому виповнилося 18 років. Таке навчання не звільняє від мобілізації.

Тетяна Рожновська | Суспільне Ужгород

 

12 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів