100 людям вже надали допомогу у реабілітаційному центрі в Ужгороді

100 людям вже надали допомогу у реабілітаційному центрі в Ужгороді
У приміщенні Реабілітаційного центру для людей з інвалідністю та ветеранів війни ім. Олега Кравця (вул.Тіхого, 13Б), який відкрився минулого року, завершили черговий етап ремонтних робіт.

 

Центр активно діє вже кілька місяців, тричі на тиждень тут проводять реабілітаційні заходи із військовими, відвідують заклад також закарпатці, які мають інвалідність. Заклад не отримує державного фінансування, тому керівництво у постійних пошуках грошей на подальшу реновацію та закупівлю техніки. Нещодавно реабілітаційний центр відвідали представники громадської організації Румунії (ASOK), Міністерства охорони здоров’я Франції та науковці з університету Ліля, які зустрілися з керівництвом закладу та місцевою владою.

«2,5 тисячі квадратних метрів корисного корисної площі, де розташовані зали для реабілітації, масажні кабінети та кабінети вузьких спеціалістів, на першому поверсі рецепція, де люди можуть записатися до на реабілітацію,- розказує про можливості центру Данило Брувєр, заступник директора Реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю та ветеранів війни. -  Реабілітація повністю безкоштовна для ветеранів війни, діючих військових,  учасників бойових дій учасників АТО та Об'єднаних сил.  Робимо поки своїми силами та шукаємо міжнародних партнерів, потребуємо підтримки держави». 

Данило Брувєр

 

Загалом реабілітація триває два тижні для кожного відвідувача, і довше, якщо потрібно продовження. За кілька місяців через центр пройшли близько 100 людей. Приміщення обладнане відповідно для потреб людей, які пересуваються і на візках. На другий поверх можна піднятися ліфтом. 

Марина Фолучко, психологиня, лікарка-терапевтка, працює у Центрі з військовими у напрямку психологічної реабілітації.  «Коли вони приходять до нас, є трошечки такий бар'єр у спілкуванні. Є приховані агресії, відкриті агресії, з якими ми працюємо, ПТСР у всіх, на жаль, - каже Марина Фолучко. – Але ми займаємося тільки тоді, якщо вони цього хочуть і хочуть відновитися.  За стандартом НСЗУ - це два тижні, але якщо є потреба, продовжуємо заняття.  Вважаю, що проходити психологічну реабілітацію повинні всі.  Ментальне здоров’я знаходиться на однаковому рівні з фізичним». 

Марина Фолучко

Орелін Дікенс, президент реабілітаційного центру ASOK –Україна, організація, яка одна з тих, що підтримали реабілітаційний центр в Ужгороді.  «Перший раз ми приїхали сюди у березні 2022 року допомагати України. І дуже раді бачити реалізацію цього центру і чого він досягнув, - каже Орелін Дікенс. – Ми готові підтримувати ужгородців і надалі. У вересні 2023 на Саміті перших леді та джентльменів у присутності пані Зеленської ми підписали Меморандум про порозуміння між лікарнями Ужгорода, Ліля та міністерствами охорони здоров’я. Це був перший крок до допомоги. Зараз ми шукаємо обладнання для того щоб відправити його з Франції сюди в Ужгород і хочемо скористатися цією чудовою будівлею, щоб надати допомогу ветеранам».

За словами президента реабілітаційного центру ASOK–Україна у планах також створення хабу ментального здоров’я. Французькі фахівці – лікарі з Ліля цими днями також розпочали в Ужгороді тренінги для місцевих реабілітологів.

У Реабілітітаційному центрі в Ужгороді пройшли реабілітацію близько сотні осіб

 

 

21 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів