Рейтинги Ющенка і Януковича в липні зросли

Рейтинги двох основних претендентів на посаду глави держави Віктора Ющенка і Віктора Януковича після того, як більш-менш визначився список кандидатів, зросли, повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

Такі результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова з 22 по 28 липня у всіх регіонах України.

Згідно з даними дослідження, якби вибори відбулися наступної неділі, за Ющенка в першому турі проголосувало б 27,9% опитаних, за Януковича - 21,1% (кампанія розпочалася 3 липня. Наприкінці червня, згідно з опитуванням Центру Разумкова, рейтинг Ющенка був 25,2%, а Януковича ? 17,8%, - ред.).

Лідера Комуністичної партії Петра Симоненка підтримали б 9,8% респондентів, лідера Соціалістичної партії Олександра Мороза ? 6,5%. Значний рівень підтримки мають лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталя Вітренко (3,1%) і лідер Партії промисловців і підпри?мців Анатолій Кінах (1,3%).

Жоден з інших кандидатів, представлених у списку, не набрав би й 1% голосів. Зокрема, за лідера Комуністичної партії робітників і селян Олександра Яковенка проголосувало б 0,5% опитаних, лідера організації "Братство" Дмитра Корчинського - 0,3%.

Лідери Слов?янської партії Олександр Базилюк, партії "Громадський контроль" Василь Волга, народний депутат Леонід Черновецький набрали б по 0,1%. Лідери "Народного Руху України за ?дність" Богдан Бойк, партії "Яблуко" Михайло Бродський, партії "Нова сила" Юрій Збітнев, партії "ОУН в Україні" Роман Козак, всеукраїнського об??днання "?дина родина" Олександр Ржавський мали б нульову підтримку.

Проти всіх проголосували б 8,1% опитаних, ще не визначилися з відповіддю 14,5% респондентів, не пішли б голосувати ? 6,5% опитаних.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко відзначив, що до списку були включені прізвища реальних кандидатів, які були відомі на момент складання анкети.

У другому турі виборів, якби туди вийшли Віктор Ющенко і Віктор Янукович, переміг би Ющенко. За нього проголосувало б 37,1% опитаних, за Януковича - 29,4%. При цьому проти обох кандидатів проголосувало б 12,7%, не прийшли б на вибори - 8,4%, не визначилися з відповіддю ? 12,5% респондентів.

По регіонах особливо помітний ріст підтримки Ющенка спостерігався центральних областях. Так, у квітні у другому турі за нього готові були проголосувати 40%, наприкінці травня - початку червня - 44%, у липні - 50,9%. У західному регіоні в липні висловили готовність проголосувати за нього 65,6%, на півдні України - 19,9%, на сході - 15,3%.

Янукович найбільшою підтримкою користу?ться у східному регіоні, де за нього у другому турі готові проголосувати 47,4% респондентів. На півдні він мав би підтримку 37,4% опитаних, у центрі - 17,2%, на заході - 12,2%.

Заяви про підтримку кандидата в президенти Віктора Януковича з боку десятків партій і громадських організацій не вплинули істотно на його підтримку з боку виборців, повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

За його словами, унаслідок такої партійної підтримки однакова кількість респондентів (по 10,8%) тепер більше схиляються як до того, щоб проголосувати за Януковича, так і до того, щоб не голосувати за нього.

На виборчі наміри більш ніж половини громадян (56,3%) ця інформація не мала ніякого впливу. Не чули про підтримку Януковича з боку партій і громадських організацій 14,3%, не змогли відповісти на це запитання 7,8%.

Досить нейтрально був сприйнятий громадянами факт самовисування Віктора Ющенка. Так, 15,8% опитаних після цього стали більш схильні до того, щоб проголосувати за нього, 11,6% - мають намір не голосувати за нього. Думки 58,3% респондентів не змінилися, 7,8% громадян не чули про самовисування Ющенка, а 6,5% не змогли відповісти на це запитання.

У той же час, відзначив Андрій Биченко, повідомлення про те, що націоналісти з УНА підтримують Ющенка, негативно позначилося на його підтримці. Унаслідок цих повідомлень більш схильними голосувати за нього стало 7,8% опитаних, а більш схильні не голосувати за нього - 22,1%. Наміри 45,9% респондентів не змінилися, а інші опитані або не чули цих повідомлень, або не змогли відповісти на запитання.

Найбільше негативно громадянами сприйма?ться інформація про судимості Януковича. Через факт судимостей більше третини респондентів (35,8%) схиляються до того, щоб не голосувати за нього. Лише в 1,5% опитаних цей факт підвищив схильність проголосувати за нинішнього прем??р-міністра.

На виборчі наміри майже половини респондентів (47,6%) факт колишніх судимостей Януковича не вплинув. ?нші опитані або не чули про це, або не змогли відповісти на запитання.

Загалом було опитано 2014 респондентів. Похибка вибірки становить 2,3%.

 

04 серпня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів