У Боздоському парку буде “Водний свiт”

перемовини щодо створення аквапарку в Боздоському парку велися з потенцiйним iнвестором ще з кiнця лiта минулого року

 

Якщо, звiсно, не завадять якiсь непередбаченi обставини. Принаймнi протокол намiрiв з iнвестором (а це нiмецько-словенське ТОВ “SАFF”) уже пiдписано: 17 квiтня вiдбулася зустрiч мера Ужгорода Сергiя Ратушняка з виконавчим директором фiрми, на якiй було репрезентовано проект рекреацiйного комплексу “Водний свiт”. А журналiстам про нього у четвер на прес-конференцiї розповiв перший заступник мiського голови Володимир Бобков.

За словами Володимира Олександро-вича, перемовини щодо створення аквапарку в Боздоському парку велися з потенцiйним iнвестором ще з кiнця лiта минулого року. Привiв його до нашого мiста депутат обласної ради Юрiй Бережник, фiрма котрого успiшно спiвпрацює iз “SАFFом” уже тривалий час. Iноземцi ретельно вивчали реалiї Ужгорода (навiть сфотографували його з космосу), купiвельну спроможнiсть громадян, ринок розважальних закладiв та їх затребуванiсть i в лютому приїхали на першу робочу зустрiч: подивилися запропоновану дiлянку, отримали необхiднi картографiчнi матерiали. А зараз привезли вже розроблений проект. Вiн передбачає не лише створення водного парку, а й реконструкцiю Боздоського загалом. Але про все по порядку.

Проект мають здiйснювати на 25 гектарах земель, прилеглих до Боздоського парку та розмiщених на його територiї (загалом там є 75 га, отож 50 залишається для звичного нам Боздоша). Щоправда, двi занедбанi дiлянки, котрi постiйно заливає Уж, доведеться “пiдтягнути”. Їх уже почали засипати ґрунтом, там попереду величезний обсяг роботи. Але й сам проект грандiозний. Планується створення зимової i лiтньої частини комплексу. Перша буде пiд дахом, друга — пiд вiдкритим небом. Окрiм водних атракцiонiв — гiрок, спускiв i тому подiбних атрибутiв аквапарку, iнвестор обiцяє побудувати майданчики для волейболу, мiнi-футболу, великого тенiсу, мiнi-гольфу, облаштувати дорiжки для велосипедистiв та любителiв роликових ковзанiв. Не забули й про iнфраструктуру: невеличкi кафе, бари, кемпiнговi будиночки та 4—5-зiрковий готель на 50—70 мiсць, велику парковку на 500—700 автомобiлiв, багато пiдсобних примiщень, роздягалень. Окремим комплексом передбаченi сауна, турецька i росiйська банi, гiдромасажери та просто масажнi кабiнети.

Водна частина теж має вражати: великий 25-метровий басейн облаштують так, аби в ньому можна було проводити змагання на коротких дистанцiях. Крiм того, дно в ньому буде рухомим, отож рiвень води регулюватиметься вiд 0,5 до 2 метрiв. Передбачено також 2 невеликi басейни з трамплiнами для стрибкiв 3-, 5-, 8- i 10-метрової висоти. Ну i, звiсно, воднi атракцiони. До речi, на територiї, яку планують пiд рекреацiйний комплекс, на глибинi 300—500 метрiв, iмовiрно, залягають термальнi води, отож їх спробують використати.

Особливiстю презентованого проекту є те, що вiн розрахований на рiзнi групи населення — вiд маленьких дiтей до людей похилого вiку та iнвалiдiв. I потреби кожного враховано, всi почуватимуться тут комфортно. Не забули передбачити й дискотеку для молодi. Цiни теж не мали б вiдлякувати: прогнозована мiнiмальна вартiсть одноденного перебування 1 євро, максимальна — 5 євро. Правда, за деякi атракцiони доведеться доплачувати окремо.

Декому може здатися, що цей проект занадто гарний, аби стати реальнiстю. Втiм, фiрма “SAFF” має величезний досвiд роботи на цiй нивi — побудувала й експлуатує 35 об’єктiв такого типу по всiй Європi, — тому сумнiватися в її можливостях не варто. Iнвестори довго зважували всi “за” i “проти” й дiйшли висновку, що будувати “Водний свiт” в Ужгородi вигiдно: потенцiйними клiєнтами мають стати не лише ужгородцi (в їхньому розумiннi 116-тисячне мiсто — надто мале), а й мешканцi Львiвщини, Iвано-Франкiвщини, частково навiть Словаччини та Угорщини. Загалом розробники прорахували зону впливу в понад 2 млн. чоловiк, а за раз у рекреацiйному комплексi зможуть розважатися 3000 вiдпочиваючих (для їх обслуговування буде створено 250—300 робочих мiсць).

Залишилося додати, що цiна проекту — 25—30 млн. євро. Їх повнiстю беруться знайти iнвестори. Вони ж власними силами вестимуть будiвництво (це доручать Празькiй фiлiї “SАFF”, постачатимуть комплектуючi та обладнання (але iз залученням мiсцевих сил та матерiалiв), самi введуть об’єкт у дiю, а взамiн хочуть 30 рокiв його експлуатувати. Мабуть, це справедлива вимога, адже кошти треба вкладати величезнi. Мiсто ж має видiлити землю — це питання вирiшать депутати на сесiї — i пiдвести всi комунiкацiї: водопостачання та водовiдведення, електрику (за кошти iнвесторiв, звiсно). Фiрма “SAFF” бачить свою вигоду в експлуатацiї “Водного свiту” i не прагне отримати домiнуючу частку в проектi. Ужгород братиме в ньому дольову участь i, вiдповiдно, матиме дивiденди.

Отже, якщо не буде якихось форс-мажорних обставин, за 2 роки обласний центр має прикрасити оновлений Боздоський парк i чудовий рекреацiйний комплекс у ньому. На прив’язку проекту до мiсця розробники просять 3 мiсяцi, а на будiвництво — 18. Як сказав Володимир Бобков, хто перший, той i виграє, а оскiльки на теренах України подiбних об’єктiв ще нема, то, сподiватимемося, наше мiсто та всi ужгородцi будуть у виграшi.

 

23 квітня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. секс 2007-04-24 / 10:56:00

    Спостерігач,вам лично от этого станет хуже если этот проект реализуют??? Будете и дальше в своём вонючем,засраном и грязно "парке" гулять и тащиться? Быки горные.....

  2. Спостерігач 2007-04-24 / 09:34:00

    У Ізраільської фірми теж були наміри щодо Боздошського парку - читали про них, і де вони тепер? А знімки Ужгорода з космосу може отримати навідь дитина за допомогою Інтернету та програмки Google-Earth. Шкода, що наголос на цьому, дає зрозуміти вашу примітивність.

  3. Шоні 2007-04-23 / 23:59:00

    Для розміщення в парковій зоні будь яких об"єктів потрібно мати дозвіл Кабінету Міністрів.Хоча нашим де-путати-м усе до одного місця

  4. 2007-04-23 / 12:54:00

    Мало б бути круто

  5. еколог 2007-04-23 / 11:52:00

    готель в парковій зоні та ще й парковка,бані ,сауни,казіно,огорожа,термальні вани -вхід 5о євро!оце буде.