Закарпаття водинадцяте приймало гостей українсько-чеського фестивалю "Колочавські відлуння в Тереблянській долині"

Українсько-чеський фестиваль "Колочавське відлуння в Тереблянській долині" проводився, як і в попередні роки, без допомоги влади, на ентузіазмі організаторів і за допомогою спонсорів.

 

Про рівень цьогорічного заходу свідчив приїзд високих гостей..

На запрошення народного депутата, вихідця з Колочави відгукнулися виконувач обов’язків Посла Чеської республіки в Україні В’ячеслав Півонька, перший секретар Посольства цієї ж країни Вацлав Рамбоуцек, консул Чехії у Львові Мілослав Малек. Додамо прізвища іноземного члена Національної академії наук України Миколи Мушинки з Пряшева (Словаччина), відомого дослідника русинської культури, публіциста з Мішкольца (Угорщина) Мирона Жироша.

Це ще далеко не всі поважні гості, однак важливіше те, чим порадував фест. У його програмі – відвідання низки музеїв Колочави, створених за сприяння нардепа Станіслава Аржевітіна, – Івана Ольбрахта, "Старе село", "Радянська школа", "Четніцка станіца", а також Стародухівської церкви XVII століття. Цей перелік у день фестивалю розширився музеєм під назвою "Чеська школа".

До його створення долучився доктор філософії Франтішек Гібл: у своєму місті Пшеров на Моравії (Чехія) облаштував педагогічний музей, який вважається кращим у світі. (Так, принаймні, вважає академік Микола Мушинка). Крім того, п. Гібл експозицію ще десяти педагогічгних музеїв у різних країнах. Експозиція складається з речей, які використовувалися в шкільництві (таблиці, дошки, навчальні знаряддя) Чехословаччини першої половини минулого століття. Значна частина привезені з сусідньої країни, решта знайдені на місці. У експозиції — предмети, якими користувався сільський учитель чеської (викладання велося цією ж мовою) школи в Підкарпатській Русі.

Біля дерев’яної церкви — пам’ятки архітектури відбулося урочисте покладання квітів до до могил чеських громадян які впорядковані незадовго перед цим. Після майже восьмидесятилітнього забуття встановлені імена похованих (двоє — загиблі жандарми). Біля могил у присутності гостей із різних країн символічно пролунав "Гімн слов’янської єдності".

Завершив програму свята великий концерт на сільському стадіоні, а також перегляд фільму про Миколу Шугая, випущеного на екранs у 1946 році кінематографістами Чехословаччини. У минулому році стрічку зусиллями Станіслава Аржевітіна перекладено українською.

"Колочавське відлуння", як і в попередні роки, викликало чималий інтерес у туристів із Чехії. Їх до гірського села приїхало близько ста. В цілому ж гостями Колочави від початку літнього туристичного стали понад дві з половиною тисячі чехів.

Василь БЕДЗІР

 

07 серпня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-08-14 / 16:38:00

    Пане Бедзір щось Ви трохи наплутали у своїй статті. Музей Івана Ольбрахта і Четніцку Станіцу Станіслав Аржевітін у Колочаві не відкривав!