ФОТОЛЮМІНІСЦЕНТНА ЕВАКУАЦІЙНА СИСТЕМА ЯК ГАРАНТІЯ ВЦІЛІТИ В ДИМУ І ЧАДУ

Електричне освітлення є одним із найважливіших елементів загальної системи життєзабезпечення об’єктів та порятунку людей під час надзвичайних ситуацій (пожежі, аварії, стихійні лиха), в разі загрози терористичних актів.

 

Проте функціонування електричних джерел за певних умов може бути порушеним, і тоді порятунок людини залежатиме від інших ноу-хау та від її здатності орієнтуватись у цілковитій темряві чи задимленні. Тоді стає в нагоді фотолюмінісцентна евакуаційна система (ФЕС).
Наша розмова про особливості рятування людей з допомогою ФЕС - із директором ПП „Ательє Світлодизайн” Дмитром Онищенком.

340 x 238


- Дмитре Анатолійовичу, що Ви пропонуєте потерпілим для їх порятунку за умов цілковитої темряви та задимлення?

- Останніми роками у сфері організації безпечної евакуації людей утвердилися концепція облаштування предметно-просторового середовища об’єктів, при якому передбачається застосування фотолюмінісцентних орієнтаційно-знакових елементів з ефектом тривалого світіння в темряві та диму. Такі властивості тривалого підсвічування спостерігаються у попередньо активних світлом кришталевих сполук, які у вигляді порошку можуть стати наповнювачами різних матеріалів: пластику, самоклейкої вінілової плівки, фарб, компаунда, ниток, кераміки тощо. Під час дії квантів природного чи штучного походження кристали цих сполук переходять у збуджений стан, запасаючись енергією, яка з часом випромінюється новими квантами світла у видимій частині спектра. Результат: можна бачити все навіть після того, як пропадає освітлення, що вкрай важливо для евакуації людей. Це і називається фотолюмінісцентною евакуаційною системою.

- На заході ФЕС, певно, працює давно й уже зарекомендувала себе як надійна.

В Англії, Німеччині, США, інших країнах такі системи створюються відповідно до вимог національних стандартів. Правила застосування ФЕС також сформульовані Міжнародною морською організацією (ІМО) для обладнання суден. Подібні держстандарти з’явилися вже і в Росії. Ми поки що пасемо задніх.

- Як конструктивно втілюється в життя ФЕС?

- Оскільки ФЕС не користується електроенергією, її елементи можна швидко встановити в призначену для евакуації місці на конструктивних елементах будівель і споруд: дверях - „вертушці”, перилах і східцях, на підлозі, плінтусах тощо. Велика перевага елементів ФЕС: вони цілком електробезпечні, що вкрай важливо, скажімо, в разі паніки. Ще один плюс: ФЕС не потребує витрат на експлуатацію, а це економія коштів, оскільки не потрібні запасні матеріали та прилади, електролампи, діоди, автономні джерела живлення й т. ін.

- Окрім того, що ФЕС є вибухонебезпечна...

- Саме так. Елементи ФЕС - то не лампи, вони світяться холодним світлом. Не буває й електричних розрядів, що дуже актуально для об’єктів високого ризику.

- А ще не потрібний спеціально навчений персонал...

- Це також плюс. Прибиральниці, яка вимикає електроосвітлення на ймовірному шляху евакуації, достатньо протерти ганчіркою пилючку з поверхні елементів ФЕС.

Зважте ще й на те, що можливість оперативно орієнтуватися „на місцевості” в умовах обмеженої видимості дозволяє активно протидіяти надзвичайній ситуації, що зменшує кількість жертв або навіть унеможливлює їх появу.

- А як Ви розцінюєте той факт, що ФЕС - децентралізована система ?

- Це чи не найбільша перевага ФЕС: ніхто не зможе швидко вивести її з ладу, адже демонтувати сотні елементів за короткий час практично не можливо!

- На які групи розподіляються елементи ФЕС?

- Елементи ФЕС розподіляються на три групи: знаки, розмітки, й перетворювачі світла.

До першої належать знаки безпеки; символи ІМО; стрілки, які вказують напрямок повороту ручок дверей евакуаційних та аварійних виходів, стоп-кранів; плани евакуації; таблички з написами й графічними зображеннями.

До розміток належать лінії (смуги); пласкі та об’ємні вироби, виготовлені із застосуванням фотолюмінісцентних матеріалів та призначені вказувати напрямок і кордони безпечного руху до виходу, а також виконання дій, спрямованих на запобігання розвиткові надзвичайних ситуацій.

До перетворювачів світла належать екрани світлового фону, хімічні джерела світла(аварійні джерела освітлення, що перетворюють енергію хімічної реакції, яка відбувається, на енергію світлового випромінювання), лампи тривалого післясвітіння.

- Де розміщують елементи ФЕС у будівлях чи на суднах?

- На всьому шляху евакуації – на нижньому, проміжку й верхньому рівнях за винятком спрямовуючих ліній, котрі слід розміщати на нижньому рівні. Це зумовлено тим, що газоподібні продукти горіння заповнюють приміщення аж під стелю, тож верхні елементи ФЕС втрачають ефективність; ефективними залишаються ті, що розташовані внизу, до нижньої межі диму.

- Розкажіть детальніше про стандарти розміщення знаків…

- Оскільки нижня межа диму перебуває на рівні 30-40 см від підлоги, нижній рівень розміщення елементів ФЕС є основним. Евакуюватись у разі сильного задимлення доведеться поповзом (угорі не буде чим дихати), ФЕС і буде дороговказом. Проміжний рівень розміщення елементів ФЕС перебуває на висоті 1,2-1,8 м від підлоги для вказування напрямку руху до евакуаційного виходу, місць розташування рятувальних, засобів протипожежного захисту, надання першої медичної допомоги тощо.

Евакуаційні знаки безпеки та символи ІМО розміщують на верхньому рівні на висоті понад 1,8 м від підлоги для вказування зміни напрямку руху до евакуаційного виходу, позначення дверей евакуаційних чи аварійних виходів, а також посилення видимості елементів ФЕС нижнього й проміжного рівнів розташування.

Беручи до уваги той факт, що системам ФЕС уже завдячують життям тисячі людей у цивілізованому світі, без перебільшення скажу, що ціни їй нема! Глибоко переконаний: у майбутньому ці системи посядуть гідне місце у житті людей.

- Дякую за цікаву розповідь.

Запитував Василь Хижинець

 

04 грудня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів