Нове православне періодичне видання

Нещодавно в інформаційно-видавничому центрі Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія побачив світ перший номер “Кирило-мефодіївського академічного листка”

 

Нещодавно в інформаційно-видавничому центрі Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія побачив світ перший номер “Кирило-мефодіївського академічного листка”. Головна ідея створення періодичного видання належить ректору УУБА, проф.-прот. В.Бедю та проректору з Богословської наукової роботи, диякону О.Моничу.

На Закарпатті православна конфесія посідає домінуюче місце, але періодичних церковних видань є не так і багато. Останнім часом лише у м.Хуст регулярно виходить газета “Духовна криниця Карпат”.

Починаючи з 1920-х рр. серед православного духовенства зародилася ідея створення церковного періодичного видання. У 1921-1922 рр. в Ужгороді виходив “Русскій православный вестник”. Газета друкувала чимало богословських та історичних статей, розміщувала інформацію про поширення православного руху та діяльність єпископів. З утворенням духовної місії в Ладомирові на Пряшівщині архімандрит Віталій (Максименко) почав видавати православні календарі та газету “Православная Карпатская Русь” (згодом назва змінена на “Православная Русь”). У другій половині 1920-х рр. за ініціативи прот. Д.Бєлякова була заснована газета “Церковная правда”. У 1935 р. з благословення єпископа Дамаскина (Грданічки) було засновано офіційне видання Мукачівсько-Пряшівської єпархії – “Православный Карпаторусскій вестник”. У 1990-х рр. в Мукачеві та Ужгороді друкувалися “Єпархіальний вісник” (“Єпархіальні вісті”) та “Християнська родина”. Однак ці видання припинили своє існування з різних причин.

Нове періодичне видання має невеликий обсяг – 8 сторінок (формат А4). Умовно “Кирило-мефодіївський академічний листок” розділяється на п’ять рубрик: “Богословські студії”, “Мученики, сповідники та подвижники благочестя Православної Церкви на Закарпатті ХХ ст.”, “Сучасне становище православної церкви”, “Із життя академії”, “Наші вітання”. За словами проректора УУБА, диякона О.Монича найближчим часом планується розширити обсяг газети до 12 сторінок та включити рубрики “Сектознавство і православ’я” і “На допомогу вчителям недільних шкіл”. До роботи в газеті залучено також студентів УУБА.

Юрій Данилець

 

01 січня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів