Віктор Янукович з несподіваним візитом в Іраку

"Вести мову про виведення українського контингенту з Іраку можна лише після проведення в країні демократичних виборів," - заявив прем'єр-міністр України Віктор Янукович, маючи на увазі Ірак.

 

Віктор Янукович в ?раку провадить переговори з керівництвом країни щодо участі України в економічній розбудові ?раку.

За словами Віктора Януковича, Україна зацікавлена в участі у нафтогазовій, електроенергетичній, транспортній галузях, водопостачанні, охороні здоров'я, освіті, а також у відбудові іракських аеропотрів, постачанні транспортних і пасажирських літаків, спорудженні торговельного флоту.

Перед відльотом з України, Віктор Янукович сказав, що поміж цілей його візиту - визначення часу, впродовж якого в ?раку перебуватиме український військовий контингент.

Віктор Янукович був прихильником присутності українських військ в ?раку, а його парламентська фракція активно сприяла ухваленню цього рішення, проте з наближенням президентських виборів прем'?р-міністр почав вести мову про зменшення чисельності українських вояків в ?раку.

Ставлення Віктора Януковича до відправки українських вояків до ?раку постійно еволюціону?.

У березні 2003 року після того, як Верховна Рада завдяки голосам із про-урядової більшості проголосувала за надсил до ?раку українського батальйону з радіологічного, хімічного та бактеріологічного захисту, Віктор Янукович називав таке рішення відповідальним.

"Питання про участь українского батальйону у бойових діях не стоїть. Мова йде виключно про гуманітарну допомогу населенню", - казав тоді прем'?р-міністр.

Схвально поставився Віктор Янукович і до рішення про надсил до ?раку українського миротворчого контингенту, яке було ухвалене українським парламентом у червні 2003 року:

"Важливо, щоби у цій країні було відновлено порядок і почалося повноцінне життя".

Це рішення було ухвалене завляки голосам більшості, а також частини депутатів з "Нашої України".

Напередодні того голосування прем'?р зустрічався з парламентарями, переконуючи їх підтримати пропозицію президента і уряду.

Березнева зміна

Проте після терактів у Мадриді у березні цього року настрої прем'?р-міністра змінилися, - він став говорити про те, що незадоволений перебуванням українських вояків в ?раку, і що це питання його постійно турбу?.

Але проурядові фракції більшості раз по разу блокували всі спроби опозиції поставити на голосування питання про відкликання українського контингенту з ?раку.

Остання заява прем'?ра з приводу майбутнього перебування українців в цій країні пролунала 2 серпня.

Тоді Віктор Янукович сказав, що, на його думку, треба ухвалювати рішення про скороченя контингенту.

Віктор Янукович також повідомив тоді, що до кінця літа Рада національної безпеки та оборони України проведе спеціальне засідання з цього питання і ма? вирішити остаточно ? виводити чи не виводити український контингент з ?раку. Досі таке засідання не відбулося.

Дії суперників

?нший провідний кандидат на посаду президента - Віктор Ющенко - нині обстою? виведення українських вояків з ?раку.

Торік Віктор Ющенко не брав участі у голосуванні з цього питання.

Фракція "Наша Україна" на початку наступної парламентської сесії ма? намір ініціювати розгляд питання про виведення українських військовослужбовців з ?раку.

У фракції вважають, що з часу рішення про надсил українського війська в ?раку відбулися значні зміни.

 

03 вересня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів