Друге дихання "Боздоського" парку

...паркові "поляни" працюватимуть на користь ужгородської громади

 

Зважаючи на трагедії у Львові, Одесі, Кіровограді, Херсоні, Києві, де на атракціонах постраждали дорослі люди й малі діти, Держгірпромнагляд України зачислив їх до переліку об’єктів підвищеної небезпеки. Сказати достеменно, скільки в області наразі є атракціонів, складно через те, що їх кількість постійно змінюється, теплої пори року періодично працюють мандруючі атракціони під вивіскою Словаччини й Чехії. Любителям атракціонів варто знати, що обладнання таких заїжджих "гойдалок-каруселей" технічно зношене й застаріле, про їх обслуговування можна хіба що робити припущення, та й персонал набирають практично з вулиці. До того ж абсолютної гарантії безпеки не дасть жодна карусель чи конструкція, якщо сам відпочивальник буде нехтувати своєю безпекою й вестиме себе безвідповідально. Непередбачувані ексцеси на атракціонах можуть викликати вітер, раптова зміна погоди тощо. Тож не зайвим буде пам’ятати: розважаючись, не варто втрачати голови.

Що стосується стаціонарних парків розваг то, за інформацією прес-служби ТУ Держгірпромнагляду області, в регіоні їх до десятка: в Ужгороді, Мукачеві, с. Зняцево на Мукачівщині та с. Петрово на Виноградівщині. Їхній стан є більш-менш непоганим. Органи місцевої влади, які дають дозвіл на пуск цих об’єктів, зобо-в’язані погоджувати це з ТУ Держ-гірпромнаглядтехніки.

У БОЗДОСЬКОМУ ПАРКУ "ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ НА АТРАКЦІОНАХ" ЗНОВУ В ПОШАНІ

У Боздоському парку, що останні місяці приємно вражає ужгородців своїм докорінно оновленим виглядом, біля атракціонів з’явилися вивіски з правилами техніки безпеки, про які тут добрих півтора десятка літ не згадували. Любителям розваг адміністрація парку нагадує, що забороняється сідати на каруселі без запрошення контролерів, а також вставати, розстібати ремені безпеки до повної зупинки, кататися без прикріплення ременем або ланцюжком, сідати вдвох на одне місце, торкатися електричних деталей атракціону, заходити на територію атракціонів у нетверезому стані, кататися при наявності серцевих хвороб, епілепсії, слабкому вестибулярному апараті тощо. Директор КП "Боздоський парк" Олександр Черняк показує результати експертної оцінки та технічного огляду атракціонів від ДП "Закарпатський експертно-тех-нічний центр". "Весела гірка", "Велика ланцюгова карусель", "Юнга", "Сонечко", автодром, дитячий манеж стали улюбленими серед дітвори. Загалом нині діючі атракціони в Боздоському парку розраховані саме на дітей, більш екстремальні атракціони для дорослих запрацюють тут уже наступного року. Розглядається перспектива придбання для парку дороговартісних "оглядового колеса", "башти вільного падіння", "американських гірок". Наразі підприємець встановлює атракціон "Вертоліт", якого запустять в експлуатацію після отримання відповідного дозволу. Також тривають переговори з іншим приватним підприємцем про облаштування критого льодового катка, куди можна буде приходити родинами впродовж цілого року, незалежно від того, літо чи зима надворі. Дирекція парку сподівається, що каток, якого так довго чекали багато ужгородців, має запрацювати вже до кінця поточного року.

Отже, підприємці вже відгукнулися на заклик міського голови Сергія Ратушняка на вигідних для бізнесменів умовах приєднуватися до кардинального оновлення Боздоського парку. "Люди готові вкладати тут кошти, бо довіряють мерові Ужгорода, їх влаштовують умови спів-праці", — каже Олександр Черняк. Він хоче сподіватися, що нарешті станеться диво, і ті чиновники, які нині чинять перешкоди, прокидатимуться вранці з думкою "Що позитивного я зроблю сьогодні?", а деструктивні сили нарешті вгомоняться. Його особисто передусім радує, коли бачить, як парком прогулюються вагітні жінки, бабусі з внуками, молоді мами з колясками. На глибоке переконання директора парку: "Робити політику на дітях — цинічно, відбирати в них — найбільший злочин".

"БОЗДОСЬКИЙ" ЧЕКАЄ ІНІЦІАТИВНИХ ПРОПОЗИЦІЙ
ДО СПІВПРАЦІ

Чимало людей вірно усвідомлюють: парк — не чийсь, а наш, бо є власністю міської громади, і яким він буде, — залежить великою мірою від кожного, хто може і хоче долучитися до того, аби нещодавно здичавіла територія стала відповідати своєму початковому покликанню місця культури і дозвілля міської громади. Олександр Черняк розповідає про родину, яка чистить туєву алею, а поламані вечірнім ураганом гілляки зранку зібрали волонтери разом з адміністрацією. Довелося закупити бензопилу, коси, граблі, яких тут не було раніше, і дев’ять штатних працівників (насправді є потреба в 150 робочих місцях) косять, майструють, доглядають насадження, стережуть парк, разом з директором виконуючи комплексні функції на підприємстві. Керівник підприємства пишається тим, що тут самотужки виготовили 36 сміттєвих урн (тим самим і кошти заощадили, і урни цілком пристойно виглядають), теслярі виготовили гойдалку, інші майстри чеканять паркову скульптуру для ігрових майданчиків. Мають три великі сміттєві контейнери, а головне — жодної смітинки на території! У парку замінили електромережі й збудували туалет, де подача води здійснюється "на кнопці", закінчили вимощувати внутрішні доріжки, облаштували алею з канадськими дубами, викладають її бруківкою (у Боздоському таких алей буде дві). До слова, відновлювати парк почали не зі зведення адмінприміщення, а з боротьби з брудом та болотом, що були замість алей. 18 липня сюди приїздить великий європейський цирк-шапіто "Корона", який, за словами директора, сам вибрав наш парк, бо тут їм сподобалося. А ще у Боздоському спробують відновити різні дитячі гуртки, які тут були раніше, звести фонтан (його проект має бути невдовзі), планується, як це було при Союзі, відрегулювати маршрутний рейс на парк протягом цілого тижня, започаткувати караоке.

Те, що Боздоський парк отримав без перебільшення "друге дихання", не могло статися без конструктивної участі міського голови Сергія Ратушняка й депутатського корпусу міської ради. Кошти, які спрямовуються сюди з міського бюджету, могли при попередньому керівництві хіба наснитися. Та й директор парку, якого тут бачать з косою і лопатою, виявився людиною на своєму місці. Не випадково на одній з сесій Олександр Черняк отримав грамоту від міської ради за активну позицію в житті міської громади. У планах — винесення на розгляд сесії питання про створення в парку дитячого майданчика на кшталт того, що є на пл. Б. Хмельницького, зведення в парку літнього театру з власною сценою, реалізація соціального проекту, що надав би роботу, харчування, житло для кількох десятків людей, які цього потребують. Програма розвитку КП "Боздоський парк" передбачає, зокрема, повну заміну системи водовідведення, створення футбольного, волейбольного полів.

Директор КП "Боздоський парк" Олександр Черняк озвучив позицію міської влади: підприємство запрошує до співпраці свідомих городян, ЖРЕРи, підприємства, установи і заклади, банки тощо. КП за погодження з міською радою готове виділити для бажаючих територію (поляну), видати в оренду за умови, що орендарі її облаштують, доглядатимуть, подадуть свої пропозиції зі зведення дитячої гірки, пісочниці, "поляни казок" тощо, інші проекти, які є цікавими для міста, — й ці паркові "поляни" працюватимуть на користь ужгородської громади.

 

20 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів