Консультує ДПА в Закарпатській області

За якою ставкою оподатковується спадщина на території України, яку отримує онук від бабусі?

 

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб внаслідок прийняття спадщини, регулюється статтею 13 Закону України від 22.05.2003р. N889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" (із змінами і доповненнями) – далі Закон №889. Пунктом 13.2 статті 13 зазначеного Закону встановлено, що об’єкти спадщини оподатковуються:

- при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за нульовою ставкою податку до будь-якого об’єкта спадщини;

- при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону, до будь-якого об’єкта спадщини (5 відсотків);

- при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону, до будь-якого об’єкта спадщини (15 відсотків).

Поняття резидент і нерезидент визначені пунктом 1.20 статті 1 Закону №889, в якому, зокрема, зазначено, що фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України. Фізична особа - нерезидент – це фізична особа, яка не є резидентом України.

Згідно із пп.1.20.4 п.1.20 ст.1 Закону №889 членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Отже, якщо онук є громадянином України і приймає спадщину від бабусі, така спадщина оподатковується за ставкою 5% у випадку, коли бабуся була громадянкою України, та за ставкою 15% у випадку, коли бабуся не була громадянкою України.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

 

31 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів