Найбільших економічних потрясінь слід чекати в лютому-березні 2009 р.

Коли це закінчиться? Це в багатьох аспектах залежить від НБУ, від міцності, послідовності, прозорості, комплексності заходів.

 

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин відповів на запитання радіо "Свобода" щодо ситуації на валютному ринку.

— Як розуміти заяву голови НБУ Стельмаха, що за "курсом "Біґ маку" в Україні курс гривні насправді мав би складати 3 за 1 долар, а за 1 євро — 4?

Виглядає досить дивно, що голова НБУ вдається до таких порівнянь стосовно якогось умовного товару, який не є репрезентативним, не визначає економічний потенціал. Я думаю, що краще, якби ми визначили курс, скажімо, в обсягах технологічного імпорту, то співвідношення було б 1 до 20, ще більше.

Тому потрібно не апелювати до категорій одного продукту, який не є золотим стандартом, а просто більш уважно стежити за тими тенденціями, які є на валютній сфері, і намагатися дійсно управляти ними інструментами центрального банку.

— Як довго падатиме гривня?

Зараз дуже важко сказати, оскільки вже відбулася значна втрата часу, протягом якого НБУ мав би стабілізувати гривню або, принаймні, зробити її динаміку більш прогнозованою.

На жаль, мені здається, що найбільші потрясіння українську економіку і гривню також очікують якраз у першому кварталі 2009 року, коли зійдуться разом і падіння промисловості, яке зараз спостерігається, і низькі надходження до бюджету. І уряду потрібно буде задовольняти соціальні потреби, тобто якимсь чином знаходити гривню, викидати її на ринок, що може дати величезний шок саме курсу. Тому попри те, що зараз ми бачимо падіння, я, на жаль, боюся, що ще гіршу ситуацію ми матимемо десь приблизно у лютому-березні наступного року.

А коли це закінчиться? Це в багатьох аспектах залежить від НБУ, від міцності, послідовності, прозорості, комплексності заходів.

 

28 листопада 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів