Запитуєте-відповідаємо Чи мають пільги в оподаткуванні зарплати воїни-інтернаціоналісти?

Консультує ДПА в Закарпатській області

 

Чи мають пільги в оподаткуванні зарплати воїни-інтернаціоналісти?

Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб", який набрав чинність з 1 січня 2004 року, не передбачає повне звільнення від оподаткування доходів громадянина.

Пільгове оподаткування доходів фізичних осіб передбачено шляхом надання податкової соціальної пільги. Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати (якщо її розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. (у 2009 році - 940 грн.) на суму податкової соціальної пільги у відповідних розмірах в залежності від категорії платника податку. Так, з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня 2009 року (605 грн. на місяць) у поточному році для всіх платників податку, чий розмір заробітної плати не перевищує вказану вище суму, податкова соціальна пільга становить 302,50 грн. (605 грн. х 50 %).

Платники податку, які належать до учасників бойових дій на територіях інших країн, в т.ч. Афганістану, в Законі не зазначені як окрема пільгова категорія, однак при додержанні установленого рівня нарахованої заробітної плати мають право на застосування податкової соціальної пільги в розмірі 302,50 грн. на місяць, а якщо такий платник податку є інвалідом I або II групи - розмір пільги становить 453,75 грн. на місяць (302,50 х 150 %). У разі перевищення місячної заробітної плати понад встановлений розмір, питання щодо надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватись з податкового періоду (місяця), в якому таку заяву з відповідними підтвердними документами було подано працедавцю. При цьому, податкова соціальна пільга в підвищеному розмірі надається на підставі відповідних документів, що дають право на її застосування, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 року №2035 "Про затвердження Порядку надання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги".

До доходів, відмінних від заробітної плати, застосування податкової соціальної пільги будь-якій пільговій категорії платників Законом не передбачено.

Відділ масово-розяснювальної роботи та звернень громадян

 

30 березня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів