В Ужгороді готують "Закарпатське вино на цілий рік"

Кафедра туризму Ужгородського національного університету спільно з Туристично-інформаційним центром Закарпаття підготували до друку книгу "Закарпатське вино на цілий рік". Про це повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського нацуніверситету Федір Шандор.

 

Кафедра туризму Ужгородського національного університету спільно з Туристично-інформаційним центром Закарпаття підготували до друку книгу "Закарпатське вино на цілий рік". Про це повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського нацуніверситету Федір Шандор.

Упорядники книги пропонують читачам здійснити мандрівку туристичним винним шляхом. На кожен з 12 місяців припадає по одному із 12 найкращих сортів вина, вирощуваних в області.

Книга також розповідає про 5 фестивалів вина, які щороку проводяться на Закарпатті, а також про сюреті-бали в угорськомовних селах області.

Читачі зможуть дізнатися історію кожного із 12 сортів винограду, ознайомитися з описом смакових якостей виготовлених з нього вин, побачити на карті, де росте цей виноград і дізнатися, на якому фестивалі можна покуштувати вино з нього.

"Завдяки книзі закарпатці зможуть добре орієнтуватися у сортах винограду та вин та їх представленості в нашій області", – каже Федір Шандор.

"На коня" завершуватиме збірку сорт "ізабелла", який на Закарпатті все ще залишається найбільш поширеним.

Наступною книгою цієї серії стане путівник по медовому туристичному шляху.

Як раніше повідомлялося, в Ужгороді з’явилася друком книга "Закарпатські страви на цілий рік", яка містить рецепти різноманітних страв народної кухні закарпатців, що увібрала у себе кулінарні традиції 5 сусідніх держав Європи.

Збірку відкривають бобальки, що їх готують на святвечір, а завершує "капуркова страва" – голубці. Це, як правило, остання страва на закарпатських гостинах і до її подачі на стіл ніхто з гостей ще не розходиться.

Окрім рецептів, пояснень і порад щодо приготування страв, збірник містить також невеличкі коментарі щодо закарпатської кухні загалом. Наприклад, автори-упорядники Інга Деяк та Федір Шандор стверджують, що кнедлики – "це не просто їжа, це ціла філософія мирного, не войовничого життя".

ЗІК

 

30 жовтня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів