Закарпатські особливості виборів

Ми як не всі. У нас найменший показник щодо тих, хто проголосував, — 57 %. Найбідніша область України і з найвищим показником безробіття

 

А точніше, люди просто на заробітках по всьому світу і після Новорічних свят до 17 січня уже роз’їхалися. Але справа навіть не в цьому. Просто Балогу лихий поплутав. Фактично всі кандидати не захотіли його підтримки і той спочатку вирішив просто блокувати вибори. Ще напередодні виборів начальник обласної міліції розповів на прес-конференції, що надійшли сигнали про те, що балогівська влада дає команду бюджетникам не йти на вибори. Про це повідомляли і самі бюджетники, особливо Мукачева. Зрештою, це і зіграло на низький результат. А за кілька днів до виборів Балога зрозумів помилку і видав заяву про те, що треба підтримати Ющенка. Як результат — і явка мала і Ющенка область не підтримала.
Крім того, наша область єдина на всю Західну Україну, де більшість проголосували за Януковича. Тобто, в області, яка найпізніше була приєднана до України, залишилося менше мешканців, які мають проєвропейську орієнтацію і надають перевагу проросійському кандидатові. І що дивно, за проросійського кандидата голосували угорці й румуни. Це при тому, що родичі більшості з них живуть у Євросоюзі. Абсурд.
Цей абсурд має пояснення. Історично покірні закарпатці не переймаються особливостями політики і голосують так, як скаже піп чи біров. А якщо ще хтось щось пообіцяє за голос, то залюбки віддадуть. Закарпатці аполітичні й мало вірять у якісь зміни. І варто запитати якогось селянина, чому проголосував за Януковича, то він відповість щось на кшталт: "Та бо такий парадний хлоп, в анцугу й галстуку, голос як у командира, нараз видно, же наведе порядок". І про якісь програмні пункти кандидата, а тим більше про його кримінальну біографію ніхто і не веде мови. А що стосується наших угорців, то тут штаби просто недопрацювали. Крім одного. Активно влився у виборчу кампанію лише берегівський мер Іштван Гайдош, який агітував за Януковича. Саме його оточення і обробило закарпатських угорців.
Що стосується Юлії Тимошенко, то вона мала підтримку міського населення і тих районів, які прилягають до Галичини. Швидше за все, у другому турі вона таки в області набере більше голосів, ніж Янукович.

РІО

 

23 січня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів