За даними екзит-полу, селяни Закарпаття у 7 районах проголосували за Тимошенко, у 5 — за Януковича

О 16.00 завершилося опитування одного з екзит-полів на сільських дільниця Закарпаття.

 

О 16.00 завершилося опитування одного з екзит-полів на сільських дільниця Закарпаття. До 20.00 на виході з дільниць виборців ще опитуватимуть ще у містах області.

За словами керівника Карпатського центру полінгових досліджень Федора Шандора, вже можна стверджувати, в яких районах який кандидат переміг. Так, у Воловецькому, Свалявському, Міжгірському, Іршавському, Ужгородському, Великоберезнянському, Рахівському районах перемогу здобула Юлія Тимошенко.
У Мукачівському, Хустському, Тячівському, Берегівському та Виноградівському районі — Віктор Янукович.
Про те, хто переміг на Закарпатті, можна буде говорити після 20.00, коли надійдуть повідомлення з дільниць, які знаходяться у містах області. Фахівці Карпатського центру полінгових досліджень наголошують, що екзит-пол – не остаточні дані, а лише рейтингові.


Керівник Рахівської районної організації БЮТу Микола Кокіш-Мельник повідомив, що вибори в цілому проходять нормально, але зранку зафіксував спроби підвозити людей на автобусах до гірських сіл Видричка, Богдан і Білин. Про спробу фальсифікації повідомив керівництво районного УСБУ, яке під’їхало та перешкодило фальсифікації.


На відміну від виборчого округу № 72, де виникли проблеми із журналістами від "Фронту змін", у Рахівському районі працівники, які ведуть паралельний підрахунок голосів для "Фронту змін" жодних проблем із керівниками дільничних виборчих комісій не мають. Керівник районного осередку партії Богдан Пранничук відзначив, що загалом вибори проходять без серйозних порушень законодавства. За його словами, явка у районі приблизно така ж, як у першому турі. Активізувалися горяни, після того, як завершилися богослужіння у церквах. Б. Пранничук каже, що певну роль може відіграти ще один фактор — цього разу у виборах можуть не взяти участь дуже багато заробітчан, які після зимових свят вже виїхали з району на заробітки.

Як повідомив Юрій Фекета, заступник керівника обласного штабу БЮТ, на виборчій дільниці у В.Березному №42 було складено акт про порушення, коли член виборчої комісії від Партії регіонів видав 2 бюлетені на руки. Як запевняє Ю.Фекета, акт підписали члени комісії від БЮТ, офіційні спостерігачі та виборці, які на той момент перебували на дільниці.

Юрій Фекета також стверджує, що у перечинському селі Т.Ремети на дільниці №164
проголосувало 83 осіб із психоневрологічного інтернату, дієздатність яких посвідчена лікарем. Вони самостійно заходили в кабінку для голосування. Але в обласному БЮТ запевняють, що напередодні їх кілька днів готували, як саме вони мають проходити таку процедуру.

У свою чергу, в свалявському осередку Партії регіонів повідомили, що складено акт у с.Лопушанка на дільниці №16 з приводу того, що один з членів комісії – державний службовець. Насправді ця людина не є держслужбовцем, запевнили регіонали.


За прогнозами керівника Карпатського центру полінгових досліджень Федора Шандора, явка закарпатських виборців на голосування максимально складе 56-58 %. Про це сьогодні, 7 лютого, повідомив власкор ЗІКу.

Причини такої явки, за словами Ф. Шандора, — відсутність краян, які виїхали за межі області на заробітки (мешканці Тячівського, Міжгірського, Хустського районів, більшість з яких працюють у Росії та значна кількість осіб з Виноградівського, Берегівського та Ужгородського районів, які працюють у країнах Європи).
Найменшу явку соціолог прогнозує у Берегівському районі, найбільшу — у Воловецькому та місті Ужгород.
Щодо прогнозів першого і другого місця, то, як завжди, провідні експерти області відмовляються коментувати ці позиції, вказуючи на те, що "соціологія не працює там, де відбуваються фальсифікації".
На запитання щодо того, які фальсифікації проводяться в області, Федір Шандор відповів, що це використання бюлетенів людей, які відсутні (вже після завершення процесу голосування). Тому явка може різко о 20.00 і не збігатися з попередніми даними. Крім того, зафіксований момент купівлі голоси за суму від 50 до 250 грн. І третє — прогнозується велика кількість недійсних бюлетенів у маленьких селах.

 

07 лютого 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів