Міністр освіти на порозі звільнення!

Судові війни в освіті: звільнені фахівці Міносвіти виграють судові справи у Вакарчука

 

Прихід діючого міністра освіти і науки України у кінці 2007 року відзначився чистками у підпорядкованого йому відомстві від майже всіх керівників департаментів і заступників міністра, які працювали при попередніх урядах. Так, 20 лютого 2009 року з посади начальника управління ліцензування, акредитації та нострифікації Міністерства освіти і науки України було звільнено Миколу Михайліченка на підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю – систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку. Підлеглий пана Вакарчука цього рішення не визнав і пішов судом на нового міністра.

Але тільки 10 лютого цього року Колегією суддів Київського окружного адміністративного суду у відкритому судовому засіданні розглянуто адміністративну справу за позовом Миколи Михайліченка до Міністерства освіти і науки України про визнання незаконними та скасування правових актів індивідуальної дії – наказу міністра освіти і науки України Івана Вакарчука про оголошення догани та наказу про звільнення Михайліченка з посади начальника управління ліцензування, акредитації та нострифікації МОН України.

Як стало відомо з інформаційних джерел, колегією суддів після тривалого, протягом року, глибокого вивчення вказаної справи наказ Міністерства освіти і науки України від 20.02.2009 р. № 30-а „Про звільнення Михайліченка М.В.” визнано незаконним та скасовано. Цим же рішенням Миколу Михайліченка поновлено на роботі з 20.02.2009 р. на посаді начальника управління ліцензування, акредитації та нострифікації МОН України.

Суд зобов’язав Міністерство освіти і науки України та Державне казначейство України виплатити пану Михайліченку середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 20.02.2009 р. по 10.02.2010 р., а також компенсацію за завдану йому незаконним звільненням моральну шкоду. Міносвіти також зобов’язали опублікувати на офіційному сайті МОН (www.mon.gov.ua) інформацію щодо визнання незаконним та скасування наказу МОН від 20.02.2009 р. № 30-а „Про звільнення Михайліченка М.В.”.
З грудня 2008 року до цього часу подібні дії міністра Івана Вакарчука пов’язувались з його власним небажанням працювати з висококваліфікованими фахівцями в галузі вищої освіти, починаючи від досвідчених заступників міністра, керівників департаментів та управлінь, їх заступників, головних і провідних фахівців, які самовіддано, якісно та результативно працювали у міністерстві задовго до приходу на цю посаду пана Вакарчука.

Обрана ним примусова тактика спрмовувалась на проведення позапланових перевірок у вищих навчальних закладах, оголошення доган керівникам підрозділів міністерства та ректорам, безпідставних реорганізацій, невмотивованого затягування розгляду заяв і звернень навчальних закладів, звільнення фахових працівників передпенсійного віку і таких, які мають малолітніх дітей, з порушенням трудового законодавства. Пан Вакарчук практично позбувся висококваліфікованих фахівців міністерства. На керівні посади, що вивільнились, у міністерстві призначалися за його керівництва люди без досвіду роботи у вищих навчальних закладах, органах державної влади та без досвіду державної служби.

Попри неодноразові заяви пана Вакарчука про необхідність запровадження нових документів, які регламентують прозорі процедури ліцензування та акредитації освітньої діяльності, то станом на 1 лютого 2010 року жодного нового документа не запроваджено, МОН продовжує працювати за нормативними документами, затвердженими Урядом України та керівництвом МОН ще у 2003-2007 роках (до призначення на посаду міністра п. Вакарчука І.О.). Це такі документи, зокрема, як Положення про Міністерство освіти і науки України від 19.12.2006 р. № 1757; Положення про Державну акредитаційну комісію від 29 серпня 2003 р. № 1380, Положення про акредитацію вищих навчальних закладів і спеціальностей у вищих навчальних закладах та вищих професійних училищах від 9 серпня 2001 р. N 978, Порядок ліцензування діяльності з надання освітніх послуг від 8 серпня 2007 р. № 1019, Положення про управління ліцензування, акредитації та нострифікації, наказ МОН 31.08.2007 р. № 173-а, Положення про експертну комісію та порядок проведення ліцензійної експертизи, наказ МОН від 24.12.2003 р. № 847.
Незаконні рішення п. Вакарчука І.О. суди почали скасовувати.

Крім того, на розгляді у судах чимало позовних заяв та вимог до Вакарчука І.О., а також сотні звернень освітян і науковців до правоохоронних органів щодо дій п. Вакарчука І.О. на посаді Міністра освіти і науки України.

Володимир Шемаєв
голова ВМГО "Студентська платформа", керівник секретаріату Всеукраїнської студентської ради при МОН у 2006-2007 рр.

 

27 лютого 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів