В Ужгороді відбудуться "Ерделівські читання"

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою обговорення якого стало проведення в Ужгороді наступного тижня "Ерделівських читань".

 

Під такою назвою 10-12 травня в Ужгороді, на базі Художнього інституту, проходитиме міжнародна науково-практична конференція провідних митців, мистецтвознавців, керівників "мистецьких" вузів тощо. Серед поважних учасників — Андрій Чебикін, президент академії мистецтв України, Андрій Бокотей, ректор Львівської академії мистецтв, Анатолій Криволап, один з найвідоміших українських художників та багато інших. Приїдуть і мистецтвознавці із кількох країн Європи (Росії, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії).
Детальніше про "Ерделівські читання" журналістам розповіли Іван Небесник, ректор Закарпатського художнього інституту та Михайло Сирохман, викладач Закарпатського художнього інституту, мистецтвознавець.
Іван Небесник розповів, що на конференції розглядатимуть не тільки про Ерделі і мистецтво, а про художню освіту, вищу художню освіту, зокрема критерії оцінювання студентів, навчальні плани тощо.
"Наша конференція буде із активною і насиченою програмою. Митці не надто люблять наукові конференції, проте завдяки таким людям, як Ерделі, Бокшай, Манайло, Коцка, художники покидають один із найвідоміших пленерів і їдуть із Гурзуфу до Ужгорода", — зауважив Іван Небесник.
Доповідачі на попередніх конференціях розглядали постать Адальберта Ерделі і як літератора, і як мистецтво- та музикознавця. Фахівці стверджують, що вивчення постаті відомого різностороннього закарпатця абсолютно не завершене.
Організатори конференції готують її на такому рівні, щоб виконати головну вимогу самого Ерделі — "щоб не було провінційності". До Ужгорода прибудуть митці та науковці не тільик з України, а й з Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії та Росії, де науковець з Чебоксар досліджує біографію першого ректора Харківського художнього інституту Кокеля.
У понеділок, о 16.00 у обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая розпочне роботу виставка робіт викладачів Художнього інституту. У вівторок і середу о 9.00 біля готелю "Закарпаття" бажаючих чекатиме автобус, який возитиме учасників на конференцію, що триватиме на турбазі "Золота гора".

 

06 травня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів