Щодо оподаткування продажу нерухомого майна

Консультує ДПА в Закарпатській області

 

В окремих громадян виникають питання щодо оподаткування продажу нерухомого майна.

Відповідно до пункту 1.10 ст. 1 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” нерухоме майно (нерухомість) - це об’єкти майна, які розташовуються на землі і не можуть бути переміщені в інше місце без втрати їх якісних або функціональних характеристик (властивостей), а також земля.

Підпунктом 11.1.1 пункту 11.1 статті 11 Закону встановлено, що при продажу нерухомого майна дохід, отриманий платником податку від продажу (не частіше одного разу протягом звітного податкового року) житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі якщо площа такого об’єкта нерухомості перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою у розмірі 1 відсотка від вартості такого об’єкта нерухомого майна.

Водночас, згідно з підпунктом 11.1.2 пункту 11.1 статті 11 Закону дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з об’єктів нерухомості, зазначених у підпункті 11.1.1 цього пункту, або від продажу об’єкта нерухомості, іншого ніж зазначене у підпункті 11.1.1 цього пункту, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону, тобто 5%.

Згідно зі статтею 11 Закону нотаріус, який посвідчує відповідний договір, за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору (частина перша пункту 11.3 статті 11 Закону) повідомляє відомості про одержаний платником податку дохід у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ.

Сума податку самостійно сплачується фізичною особою-продавцем до нотаріального посвідчення договору через установи банків у сумі, визначеній податковим агентом (частина третя пункту 11.3 статті 11 Закону).

 

09 серпня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів