Василь Ябрик: "Якщо обіцяєш, то маєш зробити, навіть якщо це для тебе збитково…"

На відміну від попередніх, нинішні місцеві вибори характеризуються тим, що у владу йде чимало молодих людей, котрі вже відбулися як підприємці, спортсмени, юристи чи науковці, і котрі мають енергію й бажання змінювати світ навколо себе.

 


На відміну від попередніх, нинішні місцеві вибори характеризуються тим, що у владу йде чимало молодих людей, котрі вже відбулися як підприємці, спортсмени, юристи чи науковці, і котрі мають енергію й бажання змінювати світ навколо себе. Один із них — кандидат у обласні депутати Закарпатської облради від партії "Наша Україна" та по мажоритарці (округ №7 в Ужгороді) Василь Ябрик. Про те, що спонукає молодого підприємця йти у владу і які задуми вже будучи депутатом він хотів би реалізувати — наша розмова.

Незважаючи на свій молодий вік, Василь Ябрик є керівником та організатором кількох успішних проектів, що діють в Ужгороді

За чашкою чаю Василь Ябрик розповідає кілька штрихів зі своєї автобіографії. Народився 1979 року в Ужгороді. Закінчив місцеву школу №8, навчався в УжНУ, де отримав диплом юриста. Вражає той факт, що паралельно Василь Ябрик оволодів кількома іноземними мовами. Зараз кандидат здобуває другу вищу освіту за спеціальністю фінанси на економічному факультеті УжНУ. Важливе місце у житті молодого підприємця займає і спорт. Ще зі школи займався єдиноборствами, грав у хокей. До речі, брав участь у юнацьких змаганнях з цього виду на республіканському, радянському та міжнародному рівнях…

Незважаючи на свій молодий вік, Василь Ябрик є керівником та організатором кількох успішних проектів, що діють в Ужгороді, Закарпатті й за межами області.

Один із них, — ТОВ "Наш добробут", яке у 2008 році було створено на базі частин колишніх ЖРЕРів №1 та №6 і, фактично, повністю перейняло їхні функції.

— Протягом уже півтора року кожен другий день із жителями, яких обслуговує ТОВ "Наш добробут", чую від них, що є зміни на краще, — розповідає Василь Ябрик. — Мені самому приємно чути, що ці Ужгороді, порівнюючи те, що було і те, що є бачать різницю у кращу сторону. Хоча підприємство є збитковим (через неповну оплату за послуги, з якою законодавчо важко боротися), на фоні інших мікрорайонів, які обслуговують ЖРЕРи, ми вигідно відрізняємося. Якщо ж ми проведемо у владу певну кількість наших співзасновників, то зможемо через відповідні рішення покращувати добробут цих людей, тобто, лобіювати там їхні інтереси.

Серед решти вже діючих проектів Василь Ябрик називає і мережу піцерій "Chili-pizza" у торгових супермаркетах по всій області, і роботу фінансових установ "Ломбард-сакура", що має представництво в кількох областях України і допомагає людям невеликими позиками, і єдиний в Ужгороді розважальний заклад для людей середнього віку "Viper-club", який працює без нарікань з боку мешканців навколишніх будинків. Всі ці речі є успішними, бо організовані з правильним підходом: місце розташування, парковки, сервіс…

— Окрім того, що це все — бізнес, це — ще й чимало робочих місць, — каже Василь. — Це — досвід успішного керівництва, побудований на менеджерських здібностях, яких сьогодні так бракує нашій владі. Для мене найбільшою мотивацією у всьому цьому є задоволення і тих людей, які у нас працюють, і тих, які користуються нашими послугами.

"Я йду у обласну раду щоб реалізовувати конкретні проекти, а не заради земельної ділянки чи якоїсь грошовитої посади…"

На найближчу перспективу Василь Ябрик теж має кілька чітких планів. Один із них — побудова повноцінного хокейного майданчика у Новому районі. Тут з 8-ї до 11-ї години (щодня, крім вихідних) всім школярам Ужгорода буде безкоштовно надаватися лід для тренувань. Навколо буде організовано футбольний та волейбольний майданчики, сквош. Бо кандидат усвідомлює: здоров’я наших дітей це — наше майбутнє.

Ще один задум, який буде реалізовано вже протягом місяця — спортивний зал у Новому районі на базі ТЦ "Токіо". Тут для студентів, пенсіонерів та інвалідів будуть надаватися суттєві знижки на заняття фітнесом, роботу з тренажкрами, занять йогою, танцями, східними єдиноборствами і не тільки.

На запитання, для чого йому, успішному підприємцю, депутатський мандат, Василь Ябрик відповідає чітко і детально.

— Я йду у обласну раду щоб реалізовувати конкретні проекти, а не заради земельної ділянки чи якоїсь грошовитої посади. Один із проектів, над яким хотілося б попрацювати — налагодження якісної й ефективної роботи житлово-комунальної галузі Закарпаття, — зізнається кандидат у депутати. — Нині від 40 до 60% всіх комунікацій у ЖКГ є зношеними. У той же час влада не виділяє достатню кількість коштів на ці потреби, бідкаючись на їх відсутність у місцевих бюджетах. Я буду лобіювати звернення до керівництва держави з проханням профінансувати ремонт, у першу чергу, багатоповерхівок . Уже відремонтовані будинки (цього, до речі, вимагає й закон) можна передавати в ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) або у товариства, що переберуть функції ЖРЕРів. Але за умови 100%-ї проплати за послуги з боку мешканців. Бо нині законодавчо важко змусити людину справно платити. Якщо ж вона буде знати, що за 20-30 гривень отримає якісні послуги — ця проблема зникне. Поки що ж створювати ОСББ у невідремонтованих будинках не вигідно, бо кошти на капітальний ремонт люди збиратимуть десятиліттями.

Ще один задум кандидата Василя Ябрика — врівноваження процесу оплати за послуги з боку приватних структур які мають комерційні об’єкти на перших поверхах багатоповерхівок і які майже всі не платять ні копійки в ЖРЕР. На думку молодого підприємця, потрібно на місцевому рівні заборонити видачу дозволів на введення у експлуатацію таких приміщень без укладення ними угоди з тими ж ЖРЕРами чи житловими кооперативами.

"Позбавившись бюрократії, ми зможемо зробити Закарпаття туристично й інвестиційно привабливим…"

— Є ще одна проблема, над якою варто зосередити увагу, — продовжує кандидат. — Це — бюрократія на наших кордонах, через яку величезні потоки товарів та людей обходять нашу область і країну, прямуючи через Польщу чи Румунію. Відповідно, область і держава щодня втрачає мільйони гривень, які могли б надійти до бюджету. Тому, будучи депутатом, намагатимуся якось урегулювати ці питання і, звичайно, ввести якийсь кодекс етики для наших митників, прикордонників чи працівників ДАІ, які теж своїм ставленням часто відбивають у іноземців бажання перетинати кордон України.

Цю ж бюрократію, на думку Василя Ябрика, варто нейтралізувати і у процесі розвитку закарпатського туризму. Адже сьогодні майже всі суб’єкти туристичної діяльності це — приватний сектор. Так от, аби отримати землю, певні дозволи та ввести об’єкт у експлуатацію, підприємці, які піднімають туризм, повинні пройти вогонь і мідні труби. А що вже казати про закордонних інвесторів…

— Тому, позбавившись бюрократії, ми зможемо зробити область туристично привабливою, інвестиційно привабливою і, відповідно, зможемо організувати тисячі додаткових робочих місць для наших заробітчан, — вважає Василь Ябрик.

На завершення розмови молодий кандидат зізнався, що його життєве кредо: "Якщо обіцяєш, то маєш зробити, навіть якщо це для тебе збитково. Репутація важливіша і формується вона роками. Втратити її можливо через один неправильний вчинок. Тож обіцяючи, дуже добре маєш аналізувати свої можливості…". Тому до обіцянок Василь Ябрик ставиться особливо відповідально.

— Я не хочу багато обіцяти моїм виборцям, обіцяю лише одне — якщо стану депутатом, упродовж 4-х років працюватиму над питаннями які ми підняли з громадою намагатимусь їх вирішувати, — пообіцяв кандидат. — Для цього на Закарпатті є всі ресурси. Нема лише бажання у окремих чиновників. Це бажання у них ми будемо пробуджувати…

З кандидатом спілкувався Павло Білецький

 

21 жовтня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів