Україна вперше в історії виграла Всесвітню шахову олімпіаду

Уперше в історії українські гросмейстери стали переможцями Всесвітньої шахової олімпіади, повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

За підсумками всіх 14 турів 36-ї Всесвітньої шахової олімпіади, яка завершилася в іспанському містечку Кальвіа на острові Мальорка українські гросмейстери виграли 9 матчів, причому не програли жодного.

Українці залишили позаду переможців шести останніх олімпіад ? російську збірну, а також сильні команди Вірменії, ?зраїлю, США, ?ндії і Китаю. Змагання в ?спанії зібрало 129 чоловічих і 87 жіночих команд і стало другим за представництвом світовим спортивним форумом після Олімпійських ігор в Афінах. "Турніри націй", як ще називають шахові олімпіади, проводяться з 1927 року.

Лідер української команди Василь ?ванчук двічі, у 1988 і 1990 роках, ставав переможцем олімпіад у складі збірної СРСР. У Кальвіа львівський гросмейстер, одержавши шість перемог і не програвши жодної партії, привів свою команду до першого в її історії успіху.

Колишній чемпіон світу Руслан Пономарьов, який грав на другій дошці, упевнено провів першу половину турніру, але потім зазнав двох необов?язкових поразок. Яскраву гру продемонстрував 18-літній чемпіон України львів?янин Андрій Волокітін. Успішно зіграли і харків?яни Олександр Моїсе?нко і Павло Ульянов, а 14-літній Сергій Карякін із Сімферополя взагалі показав феноменальний результат, віддавши суперникам лише пів-очка в семи партіях. Вів колектив до успіху і гросмейстер з Одеси Володимир Тукмаков.

Призовий фонд на цьому змаганні не передбачений, але, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, за перемогу наші шахісти одержать по дві тисячі доларів преміальних.

 

31 жовтня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів