Петро Ільницький: "За хамство держслужбовців штрафуватимуть!"

Діловий одяг та ввічлива посмішка, ні натяку на хамство та поведінка, що не допускає навіть думки про те, аби "сунути взятку". Так повинні поводитися держслужбовці згідно з новими правилами поведінки, які набули чинності наприкінці минулого року. Про них розповів начальник Головного управління юстиції у Закарпатській області Петро ІЛЬНИЦЬКИЙ.

 

– Нові правила довго перероблялися, перекладалися… Нарешті їх ввели. Для чого вони?

– У доопрацьованих правилах чимало принципів, яких не було досі. Для чого вони? Загальнi правила поведiнки держслужбовцiв фактично є узагальненням стандартів етичної поведінки, доброчесності та запобігання конфлікту інтересів у діяльності держслужбовців. Також правила передбачають способи врегулювання конфлікту інтересів. Правила ґрунтуються на Конституції та на визначених ст. 3 Закону України "Про державну службу" принципах держслужби. Ці норми спрямовані на підвищення авторитету держслужби та зміцнення репутації держслужбовців. Також правила (як і в кожній професії) покликані інформувати громадян про норми поведінки.

– Що відмінного й спільного між старими і новими правилами?

– Спільне залишається те, що держслужбовець чи посадова особа має з повагою ставитися до прав, обов’язків та законних інтересів громадян, їхніх об’єднань, а також юридичних осіб. Службовець не повинен проявляти свавілля або байдужість до правомірних дій та вимог громадян, допускати прояви бюрократизму, відомчості та місництва. В жодному разі не допускається нестриманість у висловлюваннях або діях, що дискредитують орган держвлади чи ганьблять репутацію держслужбовця.

З нового в правилах зокрема таке: "Держслужбовці повинні утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів та не допускати їх впливу на виконання службових обов’язків". Окремим розділом прописано, що держслужбовець зобов’язаний у межах повноважень вживати заходів щодо недопущення конфлікту інтересів, тобто "…протиріч між його приватними інтересами та службовими повноваженнями, наявність яких може вплинути на об’єктивність або неупередженість, а також на вчинення чи не вчинення дій під час виконання службових повноважень".

– Прописано й те, як має поводитися чиновник у разі, коли йому пропонують хабарі…

– Загалом у таких правилах прописано, що держслужбовець повинен уникати будь-яких дій, які можуть бути сприйняті як підстава підозри в корупції. Власне своєю поведінкою він має продемонструвати, що не терпить будь-яких проявів корупції, відкидає пропозиції про незаконні послуги, чітко розмежовує службу і приватне життя. А при найменших ознаках корумпованої поведінки – повинен проінформувати керівника свого структурного підрозділу.

– А подарунки? Коробки цукерок і подібні речі?

– Їх як заборонялося, так і забороняється брати. Лише вiдтепер у разi виявлення подарунка у своєму службовому примiщеннi чи отриманнi його в iнший спосiб, держслужбовець зобов’язаний невiдкладно письмово повiдомити про цей факт свого безпосереднього керiвника.

– Свого часу законодавець хотів навіть прописати форму одягу для держслужбовців. Чи це вже зроб-лено в нових правилах?

– Так. Причому така норма запроваджується вперше: "Одяг держслужбовця повинен бути офіційно-ділового стилю і не суперечити загальноприйнятим вимогам пристойності".

– А поведінка? Хамства нерідко – аж занадто…

– За правилами, поведінка держслужбовців має відповідати очікуванням громадськості й забезпечувати довіру суспільства та громадян до держслужби, сприяти реалізації прав і свобод людини і громадянина, визначених Конституцією і законами України.

– Якщо не відповідатиме очікуванням?..

– Якщо не відповідатиме – я би радив громадянам скаржитися вищому начальству, бо нерідко окремих чиновників слід дисциплінувати, і це треба визнавати. При цьому я би нагадав тим держслужбовцям, котрі дозволяють собі неприпустиме: за порушення законодавства про держслужбу держслужбовці несуть адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Наталія ПЕТЕРВАРІ, "Закарпатська правда"

 

21 лютого 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів