Оформлення субсидій спрощено - нові правила

Цьогоріч субсидії призначатимуть трохи інакше, ніж раніше. Зміни відбулися в сторону більшої доступності державної допомоги. Про правила гри у цій сфері та про те, як можна заощаджувати, отримуючи субсидії, журналістам у прес-центрі "Закарпатської Правди" розповідав начальник головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА Віктор МАЦОЛА.

 

За словами Віктора Васильовича, субсидії українці отримують із 1995 року, ко¬ли ними користувалися до 40 відсотків сімей. Зараз – у 10 разів менше, бо відтоді доходи громадян значно зросли. Утім держава робить усе можливе, щоб максимально спростити механізм отримання субсидій, котрі передбачають відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Для цього в липні Кабмін прийняв 2 постанови. Одна з них передбачає, що з 1 січня 2012-го сім’ї, до складу яких входять діти або інваліди І-ІІ груп і дохід яких на одну особу не сягає прожиткового мінімуму, сплачуватимуть за житлово-комунальні послуги 10% сукупного середньомісячного доходу. Решту погашатимуть за рахунок субсидії. (Зараз такі сім’ї сплачують 10%, якщо дохід на особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму). Друга постанова, яка вже набрала чинності, надає право громадянам, котрі мають нереструктуризовану заборгованість, утворену до 1 грудня 2006 року, отримувати субсидії. Врегульовано й питання призначення субсидій сім’ям, члени яких тривалий час відсутні (працюють чи навчаються в іншому регіоні, перебувають на лікуванні, за гратами тощо). Відтепер кількість осіб, виходячи з якої призначається субсидія за наявності засобів обліку комунальних послуг, визначається з урахуванням підтверджуючих документів про тимчасову відсутність зареєстрованих осіб, а в окремих випадках – на підставі обстеження умов проживання. Спрощено також деякі питання щодо врахування майнового стану громадян: транспортні засоби вітчизняного виробництва "віком" понад 10 років та понад 15-річні інші не будуть перешкодою для призначення субсидій.
Загалом, щоб отримати субсидію, працездатні громадяни, котрі витрачають на компослуги понад 15% сукупного родинного доходу, та непрацездатні, у яких на це йде понад 10% сімейного бюджету, повинні звернутися в органи соціального захисту, де напишуть відповідну заяву, заповнять декларацію про фінансове становище родини та подадуть довідку про склад сім’ї. Решту зроблять самі працівники, тобто купу паперів для отримання субсидій збирати не треба. Якщо ж ідеться про сім’ю пенсіонерів – справа ще простіша: їм ПФ розсилав спеціальні заяви, які достатньо підписати, докласти декларацію і, якщо не хочеться самому йти до місцевого органу соцзахисту, можна просто відіслати поштою.
Однак, виявляється, на компослуги можна витрачати навіть менше, ніж 10-15 відсотків сімейного бюджету. Віктор Мацола каже: якщо сім’я ощадливо споживала енергоресурси в період отримання субсидії (а вона надається з урахуванням певних норм споживання), то на наступний термін призначення це врахують і за кожні 10% економії "поріг" зменшать на 2 відсотки. На практиці це виглядає так: якщо ви на 30% не дотягнули до норми споживання, то, залежно від доходів, сплачуватимете вже не 10 чи 15, а 4 чи 9% середньомісячного сукупного родинного бюджету. Такий механізм вигідний і державі, і громадянам, тож утепляйте свої помешкання – і заощаджуйте.

Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

За 8 місяців 2011-го субсидіями на житлово-комунальні послуги скористалися 12672 сім’ї закарпатців, що на 4988 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Сума нарахованих субсидій склала 11 млн. 315 тис. грн. (на 5450,8 тис. грн. більше за відповідний період 2010-го).
Станом на 1 вересня субсидію на тверде паливо і скраплений газ готівкою призначено 5645 сім’ям (на 2099 більше, ніж за такий же період минулоріч) на суму 3053,6 тис. грн., що на 2238,3 тис. грн. більше за аналогічний період минулого року.

 

19 вересня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів