Об’єднана опозиція лідирує в області

стали відомі результати опитування

 

Якими є електоральні симпатії закарпатців за два місяці до виборів? Карпатський центр полінгових досліджень провід соціологічне дослідження по області. Опитування проводилося з 8 по 26 серпня, охоплено 9000 респондентів. Zaholovok.com.ua звернувся до заступниці директора Центра соціолога Наталія Дячун з проханням прокоментувати результати дослідження, оскільки електоральні настрої, як свідчать дані, значно змінилися за буквально кілька місяців. Наталія Дячун проаналізувала розташування учасників перегонів у кожному окрузі. (оскільки опитування проводилося на замовлення відомого соціологічного агентства з Донецька, цифри соціологи оприлюднять на Zaholovok.com.ua тільки через два тижні).

"Якщо взяти у сукупності вибір закарпатців, то він цього разу надзвичайно опозиційний. Перше місце в області успішно з великим відривом бере Об’єднана опозиція, за нею слідує УДАР. За третє місце бореться "Наша Україна", Партія регіонів і "Свобода", - зазначила Наталія Дячун. – У розрізі округів позиції політичних партій виглядають таким чином:

№ 68

1- УДАР

2- Об’єднана опозиція

3- ПР

№ 69

1- Об’єднана опозиція

2- УДАР, якому "у спину дихає" ПР

№ 70

За словами соціолога, округ є досить специфічним, найвищий рівень довіри до опозиції саме в ньому. Тут за відсотками Об’єднана опозиція недосяжна для інших політичних конкурентів.

2- УДАР

3-ПР

№71

Через роботу хорошу роботу в Іршаві та Хусті лідерську позиції зберігає Об’єднана опозиція. 2-3 місця ділять ПР та УДАР, який тут має найслабші позиції з усіх округів

№ 72

Як не дивно для цього регіону, який то голосує за комуністів, то віддає свої голоси президенту В.Януковичу, верховинці цього разу чітко підтримують Об’єднану опозицію.

2, 3, 4 місце (ПР, УДАР, "Свобода") мають між собою незначні відсотки відставання і створюють певну інтригу.

№73

Досить цікавий округ, в якому домінує угорськомовний електорат. Вже очевидно, що лідер гонки буде змінюватися. Наразі 1-шу позицію з невеликим відсотком відриву від наступників займає ПР, 2- Об’єднана опозиція, 3-є великими темпами росту набирає УДАР. Якщо тенденції в даному окрузі збережуться, то ПР може перейти на 3-тю позицію. З чим це пов’язано? З регіональною політикою та роботою кабміну у соціальній площині. А також з недолугими політичними заявами про регіональні мови (висловлювання нардепа М.Чечетова про угорську мову та заява депутата облради В. Закуреного про те, що угорська мова в Закарпатті не може бути регіональною).

Тенденції по мажоритарних кандидатах, каже Наталія Дячун, теж не в бік провладної партії. Отож

№ 68

Наразі з невеликим відривом лідирує екс-мер Сергій Ратушняк, за яким з великим темпом наздоганяють П.Чучка та В. Смоланка, В.Ковач.

№ 69, 70 та 72 за словами Наталії Дячун, можна казати, що "вибори вже відбулися" . Тут лідери мають відсоток недосяжності від інших конкурентів. По №69 лідирує Віктор Балога, по №70 Олександр Кеменяш, по №72 Василь Петьовка.

№73 з відривом у 10% від решти йде Іван Балога, 2-Міклош Ковач, 3- Іван Бушко.

№71 Стався електоральний перелом, який достатній для перемоги, але недостатній для політичної психологічної впевненості. Багатомісячний лідер (Степан Деркач) не втримав основні опорні пункти та ритму роботи свого конкурента – Павла Балоги, який очолив першу позицію.

Щодо кандидатів від Закарпаття, які станом на сьогодні проходять до ВР по списках, то це Валерій Лунченко (Об’єднана опозиція), Валерій Пацкан (УДАР), Нестор Шуфрич та Сергій Мошак (ПР). Інші кандидати, каже соціолог, можуть задовільнити свої амбіції олімпійською участю у виборах- "головне не перемога, а участь".

Наталія Дячун також зазначила: є велика вірогідність того, що партія УДАР може обійти у жовтні і зайняти 1-е місце як мінімум у 4 із 6-ти округах. "Інтрига наступних двох місяців для політологів та соціологів це те, що вперше у політичну боротьбу за 1-2 місце не вступила провладна партія, - каже заступниця директора Карпатського центру полінгових досліджень.

Zaholovok.com.ua публікуватиме дані соцопитувань щодватижні. Слідкуйте за інформацією.

Бюро "Аналітик-Контент", zaholovok

 

05 вересня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів