На Маланки перед старим Новим роком дівчата ворожили

Другому різдвяному празнику — святого Василя чи старому Новому році (14 січня) — передував вечір Маланки (чи Меланки, бо від пресвятої Меланії), або Щедрий вечір. Для нього готують щедру кутю, тобто страви вже не пісні, а м’ясні. В цей вечір, на відміну від святвечора, вже можна ходити щедрувати й дівчатам. Зі щедрою кутею пов’язано й чимало побутових обрядів.

 

Скажімо, щоб владнати якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, аби Новий рік зустріти в мирі й злагоді. Хлопці, котрі перед цим отримали гарбуза, вдруге засилали сватів. До речі, після святкової трапези газдиня із газдою обходили пасіку, домашніх тварин, благословляючи їх з Новим роком і ощедрюючи кутею.

Дівчата в цей вечір ворожили. Клали під подушку гребінця і, лягаючи спати, нашіптували: "Суджений-ряжений, розчеши мені голову!". Хто присниться, з тим, вважалося, і одружиться. Люди намагалися в цей вечір і завбачувати погоду: небо в зірках — врожай на гриби й горох; падає м’який сніг — на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим; сильний мороз і падає малий сніжок — на врожай хліба, здоров’я людей і тварин; коли ж тепло і без снігу — на неврожай і хвороби; ожеледь на деревах — уродить садовина; зоряне небо—добре нестимуться кури; якщо на Меланії відлига, то слід чекати теплого літа.

А ще на старий Новий рік, до прикладу, в іршавському Довгому збираються Василі і йдуть колядувати по хатах, а на Міжгірщині дразнять словами "став могорич, бо ти Васильович". Тому в цей день старалися не виходити в люди.

Оксана НЕВИЦЬКА
[a href="http://nz.uz.ua/news/na-malanki-pered-starim-novim-rokom-divchata-vorozhili-gazdi-oshchedryuvali-kuteyu-domashnyu"]Газета "Новини Закарпаття"[/a]

 

13 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів