Боронявський Шархань обирає наречену язиком

Лише у Хустському районі існує давня традиція бавитися на Різдво у Шарханя. Міфічна істота напів-Змій або напів-Дракон допомагає молодим людям освідчитись.

 

Як розповів Ужгород.net керівник музичного колективу "Едельвейс" села Бороняво Хустського району Михайло Король, відбувається усе дійство весело, з натяками та музично. "Хлопець, який хоче зізнатися дівчині у коханні, збирає гурт юнаків та музик 6 січня після святої вечері та йдуть колядувати до оселі вподобаної дівчини, - розповідає пан Михайло. – У хаті збирається за столом велика родина, буває до 30-ти чоловік. І от цей хлопець за допомогою Шарханя демонструє свою увагу обраниці та її родині. Демонструє усю серйозність своїх намірів одружитися. Бачите, Шархань - це і нескладна, і складна конструкція водночас. Зроблений з дощечок, змонтований спеціальним методом, він може висуватися на велику відстань. Хлопець, який керує Шарханем, розкриває його та дістає аж до дівчини, що сидить за столом. Голова Дракона ніби кланяється дівчини, а його язики торкаються її обличчя. Такі знаки у селі означають, що незабаром родині дівчини варто чекати сватів".
Важливо, що міфічна істота на Закарпатті - добра, весела, символізує початок важливих стосунків, а ще використовується як додатковий музичний інструмент. "Керувати Шарханем може лише дужий чоловік, - розповів уродженець Бороняви пан Іван, - адже в середньому ця іграшка важить 5 і більше кілограмів. А якщо його розтягти на повну, то аби втримати, потрібно чимало зусиль. Крім цього, ще й треба посміхатись, співати й жартувати і стукати у такт пісні".
Унікальна різдвяна іграшка може мати багато іпостасей. Це і Дракон з однією головою, яка відкриває рота. У нього прийнято класти гроші для колядників, цукерки та горіхи. Це - і трьохголовий Змій з яскравими язиками, що символізують полум’я. Та, як би не виглядав різдвяний Шархань, він обов’язково буде милий, привітний і добрий до дітей.

Наталія Бондар для Ужгород.net
[foto]2014/01/13/110.jpg[/foto]
[foto]2014/01/13/112.jpg[/foto]

 

13 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів