Торік за державні кошти видано 7 книг закарпатських авторів

Ужгород.net.ua поцікавився, скільки торік на виконання державної Програми "Підтримки видання місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2012-2014 роки" управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА видано книг закарпатських авторів?

 

Як розповів заступник цього управління - Василь Комарницький, таких книг видано 7. До цієї невеликої когорти митців входять твори - Андрія Дурунди "Сім янголів затрубили", Людмили Кудрявської "Азбука природи", Василя Кузана "Все по 14 копійок або сонетний двір", Петра Сови "Седые замки повествуют", Володимира Фединишенця "Бранці лісу", Василя Шкірі "Таємниця смерекового лісу" та Альбом Василя Габди.
Вартість виданих книг становить 258 тисяч гривень, фінансування - за рахунок коштів обласного бюджету. До речі, за цією Програмою за останні роки видано понад 100 книг закарпатських авторів. Твори таких відомих митців, як П.Мідянка та М.Дочинець, у 2012 році були висунуті на здобуття Національної премії імені Т.Г. Шевченка у галузі літератури. Як відомо, її здобув Петро Мідянка з поетичною збіркою "Луйтра в небо".
Також Ужгород.net.ua вивідав, чим цікаві нові твори закарпатських письменників. За словами Василя Комарницького, наприклад, твори Андрія Дуринди "Сім янголів затрубили…" - це новели та оповідання, які досі не друкувалися у виданнях. "У них йдеться про життя, його складнощі та протиріччя, про надвелику силу кохання й ненависть, підлість і зраду, невігластво та продажність", - лаконічно охарактеризував пан Василь.
"Не менш цікавим є історичний роман-гротеск "Бранці лісу" Володимира Фединишинця. Створений він на реальних подіях з життя авторового рідного бойківського села Репинний 30-х років ХХ століття. Роман є своєрідною енциклопедією життя верховинців. Написаний у модерному стилі, сповнений народною мудрістю. Головні дійові особи – два верховинські розбійники-антигерої, бранці лісу, хащовими, а також поетичні богобоязні селяни, де і розігралася трагедія…" - інтригуючи розповів Василь Комарницький.
Торік управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА також організувало книжкову виставку-ярмарок "Книга-Фест-2013" за участі обласних видавничих організацій, видавництв із Львова, Тернополя, Рівного та україномовних письменників Словаччини. Із Закарпаття свої твори представили 16 видавництв. Відтак, переможці отримали: гран-прі – книжка Петра Часто "Вільне слово американської країни" ("Тімпані"), краще видання прози – "Імен" Адальберта Ерделі (видавництво Олександри Гаркуші), краща поетична збірка – "Вірші з поду" Петра Мідянки ("Ліра").
Крім цього, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА було співорганізатором І-го Всеукраїнського фестивалю молодих журналістів "Інформаційна миска", який організував Міносвіти та УжНУ. Тут, медійники з різних регіонів України презентували кожен свій край через свої творчі здібності.

Валерія Громицька для Ужгород.net.ua

[foto]2014/01/22/5805.jpg[/foto]
[foto]2014/01/22/5806.jpg[/foto]
[foto]2014/01/22/5807.jpg[/foto]
[foto]2014/01/22/5808.jpg[/foto]
[foto]2014/01/22/5809.jpg [/foto]

 

22 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів