Я для тебе зірву Оріон золотий…

День Святого Валентина не тільки прижився в Закарпатті, а і щороку набуває популярності.

 

До 14 лютого більшість краян готується із таким же запалом, як і до зустрічі Нового року. І, як завжди буває напередодні свят, виникає чимало питань, а з ними і головний біль: що одягнути, аби не загубитись у натовпі, з ким і де провести вечір, аби він став незабутнім, сповненим романтичної атмосфери та почуттів, яким «валентинчиком» порадувати кохану людину.

З приводу гардеробних питань хочеться просто нагадати слова модельєрів та стилістів: нині модно все просте і зручне. А от щодо місця проведення, то тут радити мало хто візьметься. Адже дехто прагне видовища, типу чоловічого стриптизу, а дехто надає перевагу родинному затишку. А от вибір «валентинчика» залежить від товщини гаманця та фантазії. Хтось має можливість, як наші народні обранці, полетіти на Канари та Мальдіви, придбавши для вічно чи тимчасово коханої діамантове кольє, а хтось купить поштову листівку із Амуром. Як на мене, то головне, аби кожен подарунок був від душі і подарований з теплом і любов’ю.

 

Історія

День Святого Валентина, як свято закоханих, відзначається 14 лютого в Європі з ХІІІ століття. У США – з 1777 року. В країнах СНД – лише з початку 90-х минулого століття. 

Про життя реального християнина Валентина (народився в ІІІ ст.н.е. у місті Терни, що в Римській імперії) майже нічого невідомо. Скупі факти трагічної біографії вимальовуються з суперечливих одна одній легенд. Розповідають, що єпископ Терни, будучи молодою людиною, надавав закоханим особливі послуги: допомагав писати листи із зізнаннями в любові, мирив посварених, дарував квіти молодим дружинам. Арешт його був викликаний нібито тим, що римський імператор Юлій Клавдій ІІ не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.

Коли Валентин сидів у в’язниці, він нібито закохався у сліпу дочку свого ката – і зцілив її. Щоправда, деякі легенди розповідають, що справа була навпаки: наглядач попросив Валентина вилікувати дочку, а та закохалася в опального священика. Перед стратою він залишив їй прощальну записку з підписом «Твій Валентин». Звідси – і листівки – «валентинки» - і саме свято. Дата страти Св.Валентина збіглася з римськими торжествами на честь Юнони, богині любові. Цей день у Римі вважали початком весни.

Сьогодні День Святого Валентина став наймасовішим у багатьох народів святом.

Класичною емблемою дня Св.Валентина вважаються червоні троянди, які, відповідно до античної легенди, з’явилися завдяки грецькій богині любові і краси: Афродіта, поспішаючи до свого улюбленого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров почервонила їх.

 

Традиції

14 лютого – день підвищення продуктивності праці поштових працівників і день надприбутків торговців квітами та сувенірами. У США  цього дня купують 30 тисяч троянд за хвилину. Кількість електронних посилань у мережі Інтернет 14 лютого йде на мільйони.

Важко сказати, яке ще свято таке ж популярне серед молоді, як день закоханих. Хоча від моди не відстають і дорослі.

Кожен народ день Св.Валентина відзначає по-різному. У багатьох країнах залишається популярним влаштовувати весілля і вінчатися. Цього дня жінка може підійти до милого їй чоловіка і чемно попросити одружитися з нею. Якщо він не готовий до такого рішучого кроку, то повинен подякувати за зроблену честь і подарувати жінці шовкове плаття, а собі – шовковий шнурок із нанизаним на нього серцем. У деяких країнах незаміжнім дарують одяг. Якщо дівчина прийняла подарунок, то це значить, що вона згідна вийти заміж за цього чоловіка.

Саудівська Аравія – єдина країна, в якій офіційно забороняється святкувати День святого Валентина. Хто наважиться порушити закон, сплачує великий штраф.

 

Крути-не крути, а ми таки багаті - мова і серце нам у поміч: на відміну від російської мови, в українській є слово не тільки «любити», а і «кохати». І ми і кохаємо, і любимо. А інакше і бути не може. Адже саме світлі почуття спонукають людину до добрих вчинків, зрештою – до подвигів. «Я для тебе зірву Оріон золотий» - пригадуєте Сосюрину поезію?        

 

Тетяна Грицищук для Ужгород.net

 

14 лютого 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів