Корупція знищить країну швидше, ніж протести на Сході

Тотальна корупція, що проникла в усі сфери життя українців швидше знищить країну, ніж дестабілізація в східних регіонах.

 

Це твердження переконливо обґрунтовує престижне видання Forbes.

Тотальне хабарництво, панівні у всіх сферах державного управління «поняття» почали свій переможний шлях з часів президентства Кучми, стверджує видання. При Ющенко держава начебто задекларувала безкомпромісну боротьбу з корупцією, проте вона так і залишилася на рівні декларацій. А ті хто проголосили «священну» боротьбу з хабарництвом самі загрузли в ньому.

Влада Януковича, що прийшла на зміну Ющенку і зовсім звела корупцію в порядок речей. Правоохоронна система попросту закривала очі на повторювані знову і знову корупційні скандали, їх фігуранти навіть не виправдовувалися, знаючи, що покарання не буде.

У результаті торік Україна посіла «почесне» 144-те місце за індексом сприйняття корупції, яке визначила для неї організація Transparency International. Це поруч з Нігерією, Камеруном, Папуа — Новою Гвінеєю та іншими подібними країнами. Корупція проникла не тільки в органи державної влади, а й пресу, громадські організації, апріорі покликані утримувати представників влади від хабарництва, здійснювати контроль їхньої діяльності.

Саме тотальна корупція, стверджує Forbes, а не відмова влади Януковича від Асоціації з ЄС стали головною причиною Євромайдана. І те, що після нього нічого не змінилося для простих людей, підхльоснуло в свою чергу жителів східних областей на потужні протести.

Далі Forbes називає і дає характеристику п’яти головних негативних наслідків тотальної корупції для економіки України. По суті, це відповідь на питання про подальшу долю держави, якщо вона не зведе корупцію до мінімуму.

Зникнення середнього класу

Саме корупція, на думку видання, перетворила Україну на країну олігархів і жебраків. Середнього класу як такого, по суті, немає. Сумним наслідком тотальної корупції стало те, що більша частина економіки загнана в «тінь».

Склався унікальний у своєму роді стан речей, при якому чим більше чесно трудишся, тим більше впадаєш у злидні. І навпаки, чим більше крадеш, чим більше береш хабарів, тим успішніше складається твоє життя. Природно, отримані хабарі і «відкати» чиновники — корупціонери не вкладають в розвиток економіки, модернізацію промисловості, а направляють їх на особисті атрибути розкоші.

Зрозуміло, жити за рахунок хабарів можуть тільки ті що пробилися за допомогою тієї ж корупції на державні посади. У свою чергу, при спостереженні такого стану речей у свідомості простого люду відбуваються незворотні негативні зміни.

Злидні одних і неймовірна розкіш інших стають благодатним грунтом для кривавих революцій.

Бізнес не приносить доходів

Як відзначає видання, в Україні давно красти у держави стало набагато вигідніше, ніж по 24 години працювати заради успіху власної справи. Саме тому великі підприємці часто-густо кинулися у владу.

І ті, хто зайняв у депутатських кріслах або на державних посадах особливо міцне становище, готові навіть продати свій бізнес. Навіщо працювати, коли і система хабарів, і кругової поруки приносить куди більші доходи, ніж робота на себе? А скільки ще приносять побори з чесних бізнесменів і розкрадання бюджету на державних замовленнях!

Для тих же, хто ще залишився в бізнесі, немає ніякого стимулу випускати якісну продукцію, адже піти від відповідальності, як і від податків, завжди можна за допомогою хабарів. Результатом стала повна неконкурентоспроможність української продукції на світових ринках. І врешті-решт, більшість підприємців, бачачи безперспективність своєї справи, просто закривають підприємства.

З України тікають інвестори

Видання нагадує, що закордонні підприємці, готові вкласти кошти у перспективні українські проекти, в принципі знайомі з ситуацією. Вони знають, що в Україні за дозвіл вийти на ринок, відкрити справу треба давати «на лапу» чиновникам.

Більш того, вказує Forbes, більшість західних інвесторів навіть готові один раз роздати всілякі хабарі за отримання права вийти на український ринок.

Але ось те, що хабарі треба давати і далі, ніяк не вкладається в головах людей, у яких на батьківщині права непорушні. Вони не розуміють і ніколи не зрозуміють систему, при якій, щоб користуватися вже наданими правами, необхідно платити ще більші і регулярні хабарі.

У результаті інвестори перестають вкладати кошти в українські проекти, а ті, хто вже вклав, згортають діяльність на українській території.

Девальвація гривні

Видання нагадує, що одним з найяскравіших показників краху вітчизняної економіки є знецінення національної валюти. І, на думку Forbes, саме легалізовані тіньові доходи від розкрадання бюджетних коштів, від регулярних хабарів і є причиною катастрофічної девальвації гривні відносно світових валют.

І це зрозуміло. Адже тіньові доходи перебувають поза сферою дії держави та її Національного банку. А після легалізації вони виходять на ринок і починають свою руйнівну дію по знеціненню української гривні.

Бюджет спрямовується не туди, куди треба

Видання порівнює розкрадання держбюджету в 90-ті роки і в нинішні часи. У «лихі » 90-ті вони розкрадалися безпосередньо представниками влади та великими чиновниками. А зараз схеми стали значно тонше. До корупційних схем підключилися олігархи, які надають міністрам та іншим «слугам народу» певні «відкати» з тих же державних коштів, які чиновники і виділяють олігархам на ті чи інші проекти.

Тому, звичайно ж, чиновникам вигідні не ті проекти бізнесменів, які важливі для економіки України або її народу, а ті, за які вони отримають більше «відкатів». Як приклад Forbes згадує, як одна приватна фірма здійснила масову купівлю GPS-навігаторів для карет «швидкої допомоги» при тому, що самих сучасних автомобілів для бригад лікарів «швидких» в Україні не було.

Пріоритети нової влади

Хтось скаже: все це було при Януковичі, в Україну прийшла нова «народна» влада, якій треба дати час для розгортання боротьби з корупцією. І ось тут-то, нагадує видання, вже з перших кроків нової влади видно, які у неї пріоритети.

Виявляється, цим пріоритетом стало не усунення причин корупції, а ліквідація її найтяжчого наслідки - масових протестів на сході країни. Уряд ніби й забув, що захвати адміністративних будівель під російськими прапорами - це привід, а причина - жахливі злидні жителів Південного Сходу при наявності збереженої розкоші олігархів і чиновників при тій же корупції.

Тим часом всі дієві антикорупційні проекти, як і при Ющенку, за рамки декларацій не виходять. Зате шириться антитерористична операція в Донбасі та Харківської області. Видання закликає уряд терміново поміняти пріоритети.

 

21 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів