Сільська медицина у Тарасівці: приміщення амбулаторії оновлювали всім селом

Тарасівка – віддалене від райцентру поселення. Не так легко його мешканцям долати відстань у випадках, що пов’язані зі станом здоров’я. Першу необхідну допомогу отримують від медиків місцевої АЗПСМ.

 

У 2006 році на базі ФАПу було відкрито АЗПСМ, а через  рік медустанова вже святкувала новосілля. Передувало переселенню амбулаторії оновлення недобудованого з 80-х років приміщення, бо до того часу медичний заклад знаходився у будівлі сільської ради. То ж спільними зусиллями громади, підприємців та самих працівників медичного закладу у довгобуді розпочали капітальний ремонт. І після наполегливої праці амбулаторія з 9 кабінетами була готова до експлуатації. Хоча всередині приміщення і зроблено всі необхідні косметичні ремонти, однак необхідно ще обробити фасад.
 
Два кабінети лікарів загальної практики сімейної медицини, стоматкабінет, клінічна лабораторія, фізіотерапевтичний кабінет, кабінет денного стаціонару на 5 ліжок, процедурний кабінет, кабінет фельдшера та оглядовий кабінет акушера, що знаходиться у приміщенні  АЗПСМ у с. Тарасівка, – все це  у розпорядженні місцевого медперсоналу, аби надати необхідну медичну послугу тарасівцям. 
 
Керує медустановою головний лікар Ярослав Михайлович Цьока. Перед цим більше 25 років він займав посаду  лікаря-терапевта у Нересницькій дільничній лікарні. Серед досвідчених працівників у нинішньому закладі  і фельдшер Марія Іллівна Мацола та акушер Світлана Миколаївна Мелеш. Кожна з них  трудиться в медичній галузі  понад 30 років  і передає свій  багатий досвід молодим тарасівським медикам. А нещодавно влився у колектив ще один молодий спеціаліст – медсестра Василина Василівна Мацола. Як зазначає головний лікар, усі медпрацівники амбулаторії атестовані, мають і вищу категорію, пройшли курсову підготовку , отримали відповідні сертифікати. Надають кваліфіковану допомогу односельчанам 2 лікарі, лікар-стоматолог, 9 працівників середнього медперсоналу та 2 молодших медпрацівників. 

 

 
Відрадно, що матеріально-технічна база у закладі непогана.І більше 3 тисяч тарасівців можуть бути спокійні: амбулаторія має все необхідне для надання невідкладної меддопомоги пацієнтам. Особливу увагу медики приділяють 280 громадянам пільгових категорій.  Пацієнтами стають  і доросле населення  (2312 громадян), серед них 9 інвалідів  ВВв, також навідуються до амбулаторії й діти, віком до 14 років (566 осіб) та 52 немовлят з молодими мамами для профілактичних оглядів. Систематично відвідують хворих з онкологічним діагнозом. У розпорядженні медиків автомобіль марки «Нива». Хоча,  за словами Ярослава Цьоки, до деяких  тарасівчан, які живуть високо у горах, доводиться добиратись пішки. На жаль,  відсутні кошти на пальне та  на деякі медичні препарати.
 
У дещо гірших умовах доводиться працювати медикам тарасівського ФАПу, ( на фото ) який знаходиться у підпорядкуванні амбулаторії. Завідуюча   фельдшер Василина Юріївна Сасин. Приміщення, у якому розміщено медпункт, застаріле й потребує капітального ремонту: дах протікає, лише одна з кількох кімнат придатна до прийому пацієнтів. Тут медичний персонал власними силами зробив косметичний ремонт. 
За словами завідувачки, ФАП обслуговує 850 мешканців присілка Ваганино.

 

Наразі на обліку перебуває 5 вагітних жінок.  Впродовж року  медики обслуговують понад 20 майбутніх матерів. Разом з тим, до пункту також  навідуються для профілактичних оглядів й молоді мами з малятами. Нині у присілку семеро  немовлят. 

 
Щодня до фельдшера звертаються по 7-8 осіб, а то й більше. А ось відвідувати недужих  за місцем проживання доводиться пішки. Та це для Василини Юріївни вже звична справа. Медики Тарасівки сподіваються, що ближчим часом медицина у гірському регіоні якісно покращиться, і задля цього готові робити все, що у їх силах. От тільки б з боку держави теж проявлялась така ініціатива. 
 
Л.Білак для Tyachiv.com.ua

 

10 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів