Від клубного працівника до поважного даівця

Старше покоління і досі вважає: робота на одному місці  свідчить про те, що людина користується авторитетом та повагою у колег. Марія Іванівна Мудранинець з Іршави пропрацювала у ДАІ майже 40 років, її пам′ятає не одно покоління водіїв району та працівників ДАІ.

 

Після закінчення Хустського культучилища Марія пішла працювати завклубом Іршавської сільгосптехніки. Однак довго там не пропрацювала, бо під час проведення обміну паспортів працівники паспортного столу взяли її собі у допомогу. Дівчина мала каліграфічний почерк, навіть зараз у деяких водіїв старшого покоління є виписані нею документи, де кожна буква немов намальована…

Під час проведення паспортизації Марія Мудранинець зарекомендувала себе добре, і їй запропонували роботу в товаристві автолюбителів при відділенні Державтоінспекції  в Іршавському райвідділі міліції. Їй доводилось разом із державтоінспекторами проводити технічні огляди автотранспорту навіть у вихідні дні з виїздом у села, на заводи, колгоспи, різні державні установи.  Марія Іванівна була відповідальна людина, їй можна було доручити оформлення будь-яких документів. Вона виписувала талони до посвідчень водія, талони про проходження технічного огляду та страховки.

У 1990 році в Іршавському районі було відкрито МРЕВ ДАІ, до того власники автотранспорту їздили реєструвати та отримувати посвідчення водія у сусідній Берегівський район. Через деякий час Марію Мудранинець працівники МРЕВ ДАІ запросили працювати до них у відділення.

Кожний прийомний день Марії Іванівни у МРЕВ ДАІ розпочинався із друкування заяв громадян. До обіду вона з-за друкарської машинки не піднімалась, а вже після обіду виписувала посвідчення водіїв, свідоцтва про реєстрацію автотранспорту. Це надзвичайно відповідальна робота, одна помилка у технічному паспорті автомобіля могла принести водієві купу  неприємностей на дорозі, тому  що кожна цифра, кожна буква у таких документах грає важливу роль. Марія Іванівна майже з ювелірною точністю ці документи заповнювала і рідко хто міг до неї звернутись відносно помилки. Вона знала майже кожного власника автомобіля у районі і могла у будь-яку мить надати необхідну інформацію про нього. Таких звернень завжди було багато, особливо коли водій з місця скоєння дорожньо-транспортної пригоду  зникне і його розшукує міліція.

Марії Іванівні доводилось неодноразово залишатись після роботи, щоб своєчасно надрукувати необхідні документи. Вона працювала не тільки у МРЕВ, але і у самому підрозділі ДАІ, де допомагала державтоінспекторам оформляти адміністративні протоколи та проводити прийом громадян під час проведення технічних оглядів.

До неї часто звертались по допомогу прості громадяни, які не знали з чого розпочати, щоб отримати посвідчення водія чи як придбати автомобіль. Взагалі, Марія Іванівна була завжди хорошою подругою, вона могла порадити у важку хвилину,  надати посильну допомогу. Досі багато колег згадує її теплим словом, хоч вона вже давно на заслуженому відпочинку.

Днями голова ради ветеранів та пенсіонерів Іршавського райвідділу міліції Василь Микита, колишній начальник відділення ДАІ Василь Семедій та колишній державтоінспектор Петро Куруц навідались до своєї колеги Марії Мудранинець, щоб надати їй матеріальну допомогу. Зустріч проходила зі сльозами на очах, згадали багатьох керівників, а саме Михайла Зана, Миколу Купаря, Василя Магурського, Василя Коцана, Василя Зейкана та інших. Сама Марія Іванівна зараз трохи прихворіла, але розмова з колишніми колегами додала їй оптимізму та надії.

 

Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС

 

 

17 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів