Опалення і його ціна – зашморг для закарпатців?

І хоча на вулиці ще плюсова температура, все ж, помешкання, де є діти, вже давно обігріваються. Водночас, ціна на газ, яка зашморгом викинута в маси, може таки призвести до летальних наслідків.

 

Не готові технічно, і неспроможні матеріально, можуть просто замерзнути взимку. Утім, держава обіцяє зробити усе можливе, щоб подібного не сталося. Один із способів – компенсаційний механізм і субсидії. Їх обіцяють призначати, виходячи з індивідуальних потреб родини.

Нагадаємо, до 1 жовтня цього року сім’я, яка складалась з непрацездатних осіб, мала сплачувати за комунальні послуги не більше 10% свого доходу.

«Якщо до складу родини входили і працездатні особи, то, відповідно 15%. А вже нині нарахування відсотка, який повинна сплачувати сім’я, здійснюється індивідуально для кожної родини», - повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги  Віталій Музиченко.

За його словами, алгоритм нарахування побудований таким чином, що  сім’ї, у яких дохід менший, сплачуватимуть менший відсоток від свого доходу за житлово-комунальні послуги. Наприклад, якщо родина має дохід у 2 тис. грн., то обов’язковим відсотком до сплати житлово-комунальних послуг буде  7,5% (а це 150,00 грн.). Таким чином, зазначену суму сплачуватиме родина, а решту по комунальним послугам компенсуватиме держава. Для отримання додаткової інформації щодо призначення субсидії варто звертатися до органів соціального захисту населення за місцем проживання. Але, держава не просто готова допомагати, а й заохочує економити! Принаймні, Кабмін обіцяє кредитування тим, хто збирається опалювати оселю альтернативним паливом. Таким чином урядовці сподіваються, що українці масово відмовляться від газового опалення.

Аби люди швидше переходили на опалення деревиною, уряд обіцяє допомогти у наданні 3-річної позики під 25% річних для купівлі енергозберігаючого устаткування для приватних помешкань. Подібні позики вже почав видавати Ощадбанк. Якщо позичальник бере кредит на придбання твердопаливного котла, держава обіцяє відшкодовувати 20% його вартості.

«Максимальна сума кредиту – 30 тисяч. Ми вивчаємо фінансовий стан позичальника. Якщо він незадовільний, ми відмовляємо. Якщо ж нас влаштовує фінансова спроможність позичальника, вже за день-два кредит буде оформлено. Щойно особа пройшла всі відповідні процедури й отримала гроші на придбання твердопаливного котла відповідної категорії, ми подаємо інформацію про таких громадян до Державного агенції з питань енергозбереження. І вже наступного місяця це агентство має відшкодувати власникові 20% від вартості агрегату. Кошти зараховуються на поточний рахунок особи», - розповів Сергій  Калій, начальник  обласного  управління  АТ  «Ощадбанк».

Державна програма на Закарпатті діє майже місяць. Обласні фінансисти держбанку видали кілька десятків «паливних» кредитів. 

Водночас, закарпатцям, яких закликають відмовитись від газового опалення – повністю чи частково, пропонують перейти на опалення твердим паливом - деревиною, вугіллям чи паливними гранулами – пелетами. На щастя, така продукція на місцевому ринку не є дефіцитом. Реалізатори альтернативного палива стверджують, найбільше їх продукції купили ще на початку осені.

Котли, які працюють на твердому паливі бувають різної потужності, з різними функціями, для обігріву приміщень різної площі. Але, найкращими вважаються установки, що вироблені за кордоном. Вони окуповуються за кілька років.

До прикладу, Тарас Вовк, менеджер підприємства з продажу твердопаливних котлів, говорячи про якість зазначає: «Так, сьогодні на ринку є й котли вітчизняного виробництва, але вони дещо недотягують до рівня європейських виробників. Наразі максимальна товщина сталі – 6 мм. Подібний агрегат відпрацьовуватиме свою вартість близько 2 років. Це досить ризиковано для споживача. Чим більша площа, тим швидше окупиться котел. А все тому, що різниця між потужностями котла (більша/менша) не настільки відчутна, як, приміром, вартість газу, а відтак і об’єм споживання для агрегату відповідної потужності».

Опалювальний період щойно почався, тож масового попиту ще немає. Утім, спеціалісти вірять, що закарпатці активніше користуватимуться послугами державної позички, а відтак долучаться і до національної програми енергозбереження. Усього ж на 20-відсоткову компенсацію держава виділила 50 мільйонів гривень і планує допомогти тридцяти трьом тисячам українців.

Лідія Вербицька для Ужгород.net

 

23 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів