Здорожчання сигарет та алкоголю - примарна боротьба з їх вживанням

Тютюн та алкоголь здорожчав. Акцизний збір підняли на5%, кошти від якого надходитимуть у повному обсязі місцевим бюджетам.

 

Утім, за словами спеціалістів, курці не палитимуть менше, як і не зменшиться кількість споживачів алкоголю.

Принаймні, так каже доктор медичних наук Ольга Лемко. «Курець, який для себе вирішив не полишати шкідливої звички, палитиме і надалі. Про економічну складову підняття акцизного збору я судити не можу, але введення підвищеної ціни на цигарки не є шляхом вирішення всеукраїнської проблеми боротьби із тютюнопалінням. Сьогодні про шкідливі звички варто говорити як про одну із складових культури всього населення, виключити які просто так не можна. Ця культура має виховуватись на самому початку, треба говорити про нетерпимість до паління, вживання алкоголю. І тому, одні лише адміністративні заходи суттєво ситуацію не покращать. Про обмеження сьогодні варто говорити у комплексі. До прикладу, чого ми можемо вимагати від підлітків, які виховувались у ситуації, де навколо них (вдома, на вулиці, у закладах харчування, в телевізорі тощо) абсолютно не приховується шкідлива звичка – тютюнопаління чи вживання алкоголю. При цьому, ніхто нікому не робить жодних зауважень. Це дуже складна тема. І люди самі мають усвідомити, що це шлях в нікуди. Але, про це пацієнти, як правило згадують, коли дороги назад вже немає».

«Одним із варіантів вирішення проблеми є певне обмеження на рекламу алкоголю і тютюну. Дехто каже, що це не можливо. Але, я вважаю, що демонстрація подібної продукції, принаймні, не етична. Наступний крок – правильне виховання на рівні якщо не дитсадка, то школи. Всі ці речі мають пояснюватися. Але, знову ж таки, все має відбуватись в комплексі. Треба проводити й відповідні адміністративні заходи, які б обмежували тих людей, які не беруть до уваги побажання інших. Має бути адаптована помірна система, яка не утискатиме права обох. Але, це не робиться за один день. Культурна нація виховується десятиліттями, тому нам є над чим працювати», - наголосила Ольга Лемко.

Лідія Вербицька для Uzhgorod.net.ua

 

28 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів