Який черговий банк потрапив до категорії неплатоспроможних?

ПАТ «КБ «НАДРА» віднесено до категорії неплатоспроможних.

 

Відповідно до вимоги статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність» 5 лютого 2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 83 «Про віднесення публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «НАДРА» до категорії неплатоспроможних».

Основна причина – недостатня капіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування та не приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

Національний банк наголошує, що 99 % усіх вкладників ПАТ «КБ «НАДРА» мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми 200 тис. грн., отже отримають свої гроші в повному обсязі. Частині клієнтів зі значними обсягами вкладів (близько 1 % від усіх вкладників) повернуть заощадження лише в межах суми, гарантованої Фондом. Загальний обсяг усіх виплат вкладникам становитиме понад 3,6 млрд грн.

Національний банк зазначає, що віднесення ПАТ «КБ «НАДРА» до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, призначення якої викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту, який не забезпечив якісного управління та фактично довів банк до банкрутства. Однак зусилля та заходи, що в подальшому вживалися менеджментом для покращення діяльності ПАТ «КБ «НАДРА» та функціонування відповідно до встановлених нормативів, виявилися недостатніми в умовах фінансово-економічної кризи.

Відповідно до рекомендацій регулятора, установа подавала плани капіталізації. Проте Національний банк не мав підстав вважати банк життєздатним, оскільки експертний аналіз цих планів засвідчував продовження генерування збитків у майбутньому. Крім того, можливість виконання планів капіталізації ставилася в залежність від реструктуризації раніше наданих НБУ кредитів на пільгових умовах і на термін 10 років.

Таким чином, акціонери ПАТ «КБ «НАДРА» не підтвердили готовність надати реальну і оперативну фінансову підтримку установі, зокрема і для погашення боргів, отриманих попереднім акціонером, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників діяльності банку та неможливості своєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Коментуючи це рішення, перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук наголосив:

– Прийняття НБУ вищезазначених умов капіталізації банку акціонерами означало б створення спеціальних умов на фінансовому ринку для одного учасника, однієї фінансової установи – ПАТ «КБ «НАДРА», що не відповідає політиці регулятора щодо створення рівноправних та прозорих умов для всіх учасників ринку.

Він також повідомив, що Національний банк України здійснює послідовні кроки на шляху очищення банківського сектору та буде продовжувати виведення з ринку банків, власники яких не забезпечили їх достатньою фінансовою підтримкою.

 

06 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів