Українські моряки зазнали катувань в іракській в"язниці Абу-Граїб

Українські моряки танкера “Навстар-1”, засуджені в Іраку за контрабанду нафтопродуктів і пізніше передані Україні, зазнали катувань у скандально відомій іракській в"язниці Абу-Граїб, передають Українські Новини.

 

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з питань прав людини Ніна Карпачова.

За її словами, колишній капітан танкера Микола Мазуренко і його колишній старший помічник ?ван Сощенко в розмові з нею "підтвердили застосування до них катувань під час перебування у в"язниці Абу-Граїб".

Зараз стан здоров"я моряків, які з четверга, 17 червня, перебувають у Ки?ві в Лукьянівському слідчому ізоляторі, - дуже важкий. Карпачова повідомила, що впевнилася в цьому при особистій зустрічі з ними.

Український омбудсмен вважа?, що, з огляду на застосування катувань, передача Мазуренка і Сощенка Україні була дуже сво?часною, і дяку? послу США в Україні Джону Хербсту за сприяння в поверненні їх в Україну.

Як повідомляв Кореспондент.net, в ?раку Микола Мазуренко й ?ван Сощенко були засуджені до 7 років позбавлення волі за контрабанду нафтопродуктів. Окреме рішення у цій справі повинен прийняти суд в Україні.

Ніна Карпачова в травні заявила, що після переведення моряків в Україну домагатиметься їхнього виправдання.

Нагада?мо також, що на початку цього року виник міжнародний скандал навколо катувань, які американські солдати практикували в іракській в"язниці Абу-Граїб. Унаслідок цього перед судом постало кілька осіб. Крім того, деякі високопосадові представники армії США в ?раку втратили свої посади.

 

22 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів