На Закарпатті створилась ситуація, близька до історичного паводку весни 2001 року

Чи готова область протистояти великій воді, аналізували в облдержадміністрації на виїзному засіданні міжвідомчого оперативного штабу Міністерства надзвичайних ситуацій України

 

В ньому взяли участь перший заступник міністра МНС генерал В?ячеслав Чучковський, начальник департаменту цивільного захисту МНС Сергій Зозуля, нещодавно призначе-ний керівник управління МНС України в Закарпатській області Ернест Улинець, представники управлінь МНС низки областей України, а також голови деяких РДА, керівники відповідних обласних відомств.
Цьогорічна зима, а вже й весна багаті на погодні сюрпризи: практично до середини січня на дворі було щось середн? між осінню і весною, але вже з другої декади січня вдарили сильні морози, випав сніг. До 12 лютого сформувався потужний сніговий покрив. Останнього ж снігового удару природа завдала 12-13 березня, що взагалі для нашого краю ? рідкість. В результаті, зараз в передгірних і гірських районах висота снігового покриву сяга? від 1 до 2 метрів, що у 2-2,5 раза більше норми. Скажімо, цими днями у Сваляві ще лежить 40-сантиметровий сніг. Зараз настало різке потепління. Тривогу виклика? прогноз синоптиків, які попереджають, що 17 березня можливий дощ при температурі повітря в низинах близько 13 градусів, в горах ? 3 градусів тепла. Крім цього, критичну ситуацію можуть спровокувати льодові затори на річках, у верхів?ях яких ще стоїть лід товщиною до півметра. Це і ? визначальні чинники паводкової ситуації на Закарпатті.
На нараді спеціалісти запевняли, що ситуація під контролем: облводгосп, зокрема, моніторить всі проблемні місця на гірських річках, визначивши при цьому 55 найбільш вразливих локальних ділянок, де можливі переливи або руйнування гідротехнічних споруд під час проходження весняного паводка. Вони зосередженні у 5 районах області: ?ршавському, Виноградівському, Хустському, Тячівському та Берегівському. Аби стихія не застала людей зненацька, тут уже заготовлено близько півмільйона мішків з піском, що дозволить за короткий час на півметра наростити дамби на багато кілометрів. Усі відповідні служби готові протистояти стихії.
Але заспокоюватись все одно нема підстав: через недостатність фінансування в Закарпатті лише на 14% виконана комплексна програма протипаводкового захисту в басейні річки Тиса. Обласна влада вже звернулися до Кабміну з проханням передбачити фінансування ці?ї програми на 2005 рік у сумі 50 мільйонів 200 тисяч гривень. Якщо не завершити розпочаті роботи по протиповеневому захисту краю, то навіть те, що вже зроблено, може, в буквальному значенні слова, змити найближчий паводок.
У разі виникнення серйозної паводкової ситуації МНС готове оперативно перекинути в область 1200 чоловік особового складу та 300 одиниць інженерної і спецтехніки, запевнив В?ячеслав Чучковський. Проте основну роботу повинні здійснювати місцеві органи влади ? від облдержадміністрації до сільрад.
За результатами засідання відповідним обласним структурам дано конкретні доручення та прийнято низку рішень, спрямованих на забезпечення протипаводкових заходів.

Повідомля? прес-служба ОДА

 

16 березня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів