Резонансний твір української мемуарної літератури Словаччини презентували в Ужгороді (ФОТО)

Його автор - людина непересічного таланту й настільки ж непересічної долі.

 

5 листопада в Ужгородському коледжі культури і мистецтв відбувся творчий вечір-презентація книги "Хроніка політичного в'язня № 2А 424" – мемуарів словацького українця Левка Довговича, людини непересічного таланту й настільки ж непересічної долі.

Левко Довгович народився 29 вересня 1935 року в Ужгороді. До Пряшева приїхав у 1963 році випускником Ужгородського музичного училища, Середньої медичної школи в Усті-над-Лабою в Чехії та екстерного хормейстерського відділу Празької консерваторії. "Та мав він за плечима ще й понад шестирічне "навчання" в незвичному "університеті". Його назва – Виправний трудовий табір Міністерства внутрішніх справ СРСР у Воркуті та на трасі Красноярськ-Тайшет-Ангара (Сибір), в скорочені – ГУЛАГ (1950-56)", – пише про Левка Довговича відомий українознавець, доктор філологічних наук, академік НАН України Микола Мушинка.

Книга, яку щойно презентували в Ужгороді, побачила світ у 2013-му році в м.Пряшів українською та словацькою мовами. Чи не відразу її охрестили найвизначнішим твором української мемуарної літератури Словаччини. Автор розповів про свій родовід, дитинство в роки війни та, головним чином, про перебування у в'язницях і таборах Радянського союзу. Спогади доповнені конкретними фактами, документами, світлинами.

Також у книзі подано відомості про суспільно-громадську та культурну діяльність Левка Довговича, яка є справді плідною та знаковою. Від заснування в 1965 році в Пряшеві українського молодіжного хору "Весна", що став найвизначнішим українським самодіяльним колективом у Словаччині – до започаткування в 1985-му в Кошицях українського хору "Карпати", який під незмінним керівництвом уже 30 років успішно пропагує українську музику не тільки в Словаччині, а й у Австрії, Бельгії, Болгарії, Польщі, Угорщині, Чехії. За час свого існування хор дав понад півтисячі концертів та одержав від Міністерства культури України заслужене звання "Український народний аматорський хор" – як єдиний український колектив Європи за межами України.  

На творчу зустріч Левко Довгович завітав із дружиною та сином. Радо і вдячно привітали видатного культурного діяча на Батьківщині заступник голови облдержадміністрації Олександр Петік, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, керівники провідних хорових колективів Закарпаття, письменники і науковці, викладацько-студентський колектив коледжу.

До слова, присутнім на зустрічі представникам бібліотечних установ краю автор передав кількадесят примірників книги, тож охочі познайомитись із життєписом видатного українця незабаром матимуть таку можливість, повідомили в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

123456

 

06 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів