Як відреагував Київ на євроінтеграційне Звернення депутатів із Заходу України?

Про це голову обласної ради Михайла Рівіса повідомила голова Комітету ВРУ з питань євроінтеграції Ірина Геращенко.

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань євроінтеграції на виконання доручення Голови Верховної Ради України опрацьовано Звернення депутатів Закарпатської обласної ради сьомого скликання, прийняте у ході роботи другої сесії   з приводу прохання прискорити прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС)».

Ірина Геращенко підкреслила, що Комітет з питань євроінтеграції, будучи головним з опрацювання  зазначеного у Зверненні законопроекту, розглянув його на своєму засіданні  та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його в цілому.

У Зверненні крайових депутатів  йшлося про те, що інтеграція України в європейське співтовариство вимагає пришвидшення імплементації законодавства Європейського Союзу в правове поле нашої держави. Це стосується і законодавчої бази з питань транскордонного співробітництва.

Депутати наголосили на важливості  транскордонного співробітництва, яке є потужним і ефективним інструментом регіональної політики та міжрегіональних зв’язків, вирішення проблем соціально-економічного розвитку територіальних громад. Цей напрям є надзвичайно актуальним як для Закарпатської, так й інших прикордонних областей України.

-  Не секрет, що Закарпатська область намагається максимально скористатися своїм вигідним географічним та геополітичним положенням, розвиваючи співробітництво з регіонами сусідніх країн – Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та інших, - зазначив Михайло Рівіс.

Так, на сьогодні Закарпаття має офіційно встановлені партнерські зв’язки з 14 регіонами країн Європейського Союзу, зокрема: областями Саболч-Сатмар-Берег, Боршод-Абауй-Земплен та Гевеш Угорщини, Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Підкарпатським воєводством Польщі, краєм Височіна та Пардубіцьким краєм Чеської Республіки, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Вуковарсько-Сремською жупанією Хорватії, автономним краєм Воєводино Республіки Сербія, округом Оберфранкен Німеччини та низкою інших. Завдяки співпраці із зазначеними регіонами лише за останні 5 років вдалося реалізувати більше ста спільних інвестиційних проектів у соціальній сфері краю.

У рамках підписаних угод про співпрацю налагоджено взаємозв’язки на рівні майже 100 територіальних громад області. Закарпаття також є членом Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон» та Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Закарпатська область – активний учасник таких програм транскордонного співробітництва, як: «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Польща – Білорусь – Україна», «Румунія – Україна», завдяки яким уже залучено значні кошти міжнародної технічної допомоги.

Сучасна регіональна політика орієнтується насамперед на пошук нових форм та механізмів створення умов для мобілізації місцевого потенціалу і ресурсів, посилення конкурентоспроможності регіонів, а також до оптимального поєднання можливостей та ресурсів прикордонних регіонів.

Усе більшого розвитку набуває така форма транскордонної співпраці, як європейські угрупування територіального співробітництва (ЄУТС). Перший крок у цьому напрямі Закарпатська обласна рада уже зробила, створивши спільно із Загальними Зборами області Саболч-Сатмар-Берег Угорщини Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА.

У Верховній Раді України зареєстровано поданий Кабінетом Міністрів України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС)» (реєстр. №2787 від 06.05.2015), прийняття якого дозволить суб’єктам транскордонного співробітництва утворювати об’єднання єврорегіонального співробітництва, що сприятиме створенню нових робочих місць, а отже, і підвищенню життєвого рівня населення. То ж депутати Закарпатської обласної ради підтримали ініціативу Кабінету Міністрів України і звернулися  до Верховної Ради України  із проханням якнайскоріше прийняти зазначений законопроект.

Позиція Комітету Верховної Ради України, за словами Ірини Геращенко, щодо зазначеного законопроекту   відображена у висновку до нього і полягає в тому, що його прийняття сприятиме ефективній реалізації транскордонного співробітництва з урахуванням принципів та пріоритетів державної регіональної політики і стане подальшим кроком у напрямку спрощення процедур створення ефективних органів транскордонного співробітництва.

Також Ірина Геращенко наголосила, що Комітет  й надалі підтримуватиме ініціативи, спрямовані на вдосконалення законодавчого забезпечення транскордонного співробітництва та розраховує, у т.ч. ,  на підтримку голови обласної ради Михайла Рівіса, повідомляє прес-служба облради.

 

05 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів