Газовики просять укласти нові договори про постачання блакитного палива

Чутки про можливе відключення газу налякала людей, тож вони поспішили з цими паперами в газконтори. 

 

У газконторах ряду міст нині утворилися великі черги. Щодня тут товчуться десятки і сотні наляканих і знервованих людей. Адже новоутворені газові підприємства порекомендували споживачам перереєструвати договори, а ні – то, мовляв, перекриють газ!

Недостатня інформованість стала причиною ажіотажу й паніки У газконторах ряду міст нині утворилися великі черги. Щодня тут товчуться десятки і сотні наляканих і знервованих людей. Адже новоутворені газові підприємства порекомендували споживачам перереєструвати договори, а ні – то, мовляв, перекриють газ!

Такі аркуші минулого місяця отримали поштою всі споживачі газу, пише газета "Експрес". На одному боці – квитанція за січень. На іншому – заява-приєднання до умов договору з постачання газу. Її пропонується підписати і передати  в газове управління. "Треба якийсь договір підписати, бо газ перекриють! – каже один з відвідувачів, пенсіонер Віктор Миколайович. – Ось так тут і написано! Тож мусив зранку бігти сюди – тепер стою в цій черзі".

Беру в руки цей аркуш. Справді, тут є загрозливі слова про відключення: "У разі вашої незгоди укласти договір... ви не маєте права споживати природний газ із розподільчої мережі". Саме така фраза подекуди й викликала нездоровий ажіотаж, спричинивши черги в коридорах газових служб. Люди неабияк налякалися, що їм можуть перекрити газ – і кинулися здавати ці заяви. А чому постала потреба в таких заявах?

Річ у тім, що торік змінилося законодавство у цій сфері. Тепер технічні питання транспортування газу закріплено за облгазами. А торгівлю газом здійснюють підприємства зі збуту газу. Відтак газовикам потрібно перереєструвати договори зі споживачами. Нові структури створили в інтернеті єдиний для всіх управлінь сайт 104.ua. Там є вся потрібна інформація, в тому числі  - про ті ж таки заяви.

Виявляється, усе не так страшно, як багато хто зрозумів. "Споживачі не повинні хвилюватися і поспішати – заяви можна оформити протягом декількох місяців, - пояснює  директор газозбутової організації В’ячеслав Тарасов. - Підписати заяву-приєднання потрібно для того, щоб ми могли і надалі надавати послуги з газопостачання. Ніяких інших додаткових договорів підписувати не треба". Втім, усі ці детальні роз’яснення є лише в інтернеті, на сайті газових компаній. А тепер запитаймо себе: чи багато пенсіонерів знаються на інтернеті? Ото ж то...

Тому й зрозуміло, чому черги в газконторах утворили в ці дні здебільшого старші люди. Чимало з них просто не змогли розібратися в отриманій разом з квитанцією інформації. Але фраза про можливе відключення газу налякала людей, тож вони поспішили з цими паперами в газконтори. Хоча можна було цього і не робити. "Підписавши заяву-приєднання, споживач може її повернути  у будь-який зручний спосіб, - пояснили в облгазі. – Зокрема - передати через контролера, надіслати поштою або принести особисто до районного управління і кинути в спеціальну скриньку", пише Сергій БОВКУН у  газеті "Експрес". 

 

11 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів