"Поет кольору". В Ужгороді триває ретроспективна виставка робіт Юрія Герца

"Поет кольору". В Ужгороді триває ретроспективна виставка робіт Юрія Герца
Помилуватися неповторним колоритом полотен Юрія Герца ужгородці та гості міста зможуть ще тиждень.

 

У Закарпатському художньому музеї ім. Й.Бокшая триває виставка робіт лауреата державної премії ім. Т.Шевченка Юрія Герца. Організатором вернісажу стали обласна державна адміністрація і обласна рада, Закарпатська організація Національної спілки художників України та сама галерея. Ретроспектива «In memoriam» присвячена 85-річчю від дня народження народного художника України.

«В експозиції представлено орієнтовно 80 полотен цього оригінального художника, які він малював у різні періоди творчості. Більшість із них належать Закарпатському художньому музею ім. Й.Бокшая та були надані вдовою митця Наталією Герц як подарунок. Таким чином, саме наш музей може похвалитися найповнішим зібранням різноманітних творчих пошуків Юрія Герца», — розповідає директор музею Франциск Ерфан.

«Для мене Юрій Герц був не лише вчителем, а й у великій мірі наставником, — каже відомий художник Василь Вовчок. — Коли я був студентом і робив лише свої перші кроки у мистецтві, пан Юрій заснував у Хусті творчу спілку «Митець Верховини» та організовував пленери за участі таких метрів образотворчого мистецтва, як А.Коцка, А.Медвецький, а також творчої молоді, влаштовуючи своєрідні майстер-класи. Відомо, що в Ю.Герца був неповторний стиль і оригінальна колористика. Він довго шукав цю властиву лише йому техніку. Я довгий час думав, що могло вплинути і підштовхнути його обрати саме цей стиль. Нещодавно працюючи над комп’ютерною трансформацією узорів закарпатських вишивок, я спіймав себе на думці, що таке поєднання кольорів дуже нагадує картини Герца. Очевидно, що традиційність кольорів повсякденного життя Закарпаття лягло в основу цього стилю».

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, "День"

 

07 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів