Пішов із життя закарпатський художник, для якого Манайло, Глюк, Кашшай, Контратович – не абстракція

 Пішов із життя закарпатський художник, для якого Манайло, Глюк, Кашшай, Контратович – не абстракція
Художник, без якого годі уявити сучасний закарпатський живопис – Йожеф (Йосип) Рущак пішов із життя. Про це повідомляють соцмережі.

 

Рущак народився у 1943 році в Хусті, є лауреатом обласної премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі за 2004 рік. Життя його було дуже цікавим та насиченим, вважається, що перше серйозне визнання принесли митцю космічні композиції, які він малював у складі 60 художників з усього Радянського Союзу, запрошених на два місяці на одну з найкращих творчих баз СРСР у місті Сенєжвін. Йосип Рущак став третім закарпатським художником, хто побував там. До нього в Сенєжі працювали тільки Андрій Коцка та Шандор Петкі. Кілька "космічних" робіт закупила Москва, решта творів увійшло до експозиції, яку побачили на Мадагаскарі, у Берліні, Бельгії тощо.

Згодом у доробку митця були різнопланові картини, багато він малював у Словаччині, Угорщині. Постійне спілкування із метрами закарпатського малярства – Федором Манайлом, Гаврилом Глюком, Ернестом Контратовичем, Антоном Кашшаєм та багатьма іншими.

Поховають митця на Кальварії в Ужгороді у суботу, о 10 годині.

 

08 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів