Уже ніхто не дізнається, який же ліс був у 24 вагонах, котрі активісти затримали в Чопі

Уже ніхто не дізнається, який же ліс був у 24 вагонах, котрі активісти затримали в Чопі
Новий поворот у справі про спробу вивозу нелегальної деревини, яку закарпатські активісти затримали на кордоні зі Словаччиною.

 

Як повідомили Подробности, поки на митниці вирішували, хто буде перевіряти якість спірного вантажу - підприємець його забрав. А це значить - тепер про ту деревині нічого не дізнатися, каже начальник Торгово-промислової палати. Тільки в цьому закладі є ліцензований експерт, але його на митницю не запрошували.

"Чи можна зараз встановити якість деревини, яка була в вагонах? - А ви можете мені показати ту деревину, яка була в вагонах? Коли вантаж перебуває під митним контролем, або відповідно запломбований, або тільки прийшов якийсь вантаж, експерт повинен бути присутнім при цьому ", - говорить Отто Ковчар, президент Торгово-промислової палати Закарпатської області.

Втім, оцінку частини тієї партії експерт все ж давав - її замовляв підприємець для митного оформлення вантажу. Але це були тільки 5 вагонів з 24, і в них точно були дрова - стверджують в Торгово-промисловій палаті. А ось вміст інших 19 - назавжди залишиться таємницею. Вагони розвантажили на складах в Мукачево. Зараз тут оформляють новий потяг із лісом.

Показують деревину: в'яла, гнила - точно для опалення. Цього разу митники особисто приїхали оглянути вантаж, навіть запросили фахівця лісового господарства. Після того скандалу на Закарпатській митниці покарали чотирьох співробітників.

"Один був звільнений, двом - догану і одного понизили в посаді. Мене понизили з начальника відділу на головного інспектора. – Що ви неправильно зробили? – Була така система, ми не виїжджали, не оглядали, ми працювали за документами ", - говорить Володимир Харачко, начальник відділу Митного поста" Мукачево".

17 квітня вагони зупинили в Чопі активісти - запідозрили, що під виглядом дров нелегально вивозять цінні породи. Сказати, що в вагонах митники тоді не змогли, - мовляв, вантаж оформляли заочно, за документами, наданими підприємцем.

Майже через два тижні після інциденту на митниці - в прокуратурі таки почали кримінальне провадження.

"Мова йде про зловживання посадових осіб товариства, яке якраз і здійснювало ці перевезення лісопродукції. Кримінальне провадження скеровано слідчому управління Національної поліції області для провадження досудового розслідування", - повідомила Вікторія Попович, прес-секретар прокурора Закарпатської області.

Ще одне розслідування повинна провести столична комісія з фіскальної служби. Вона приїде 5 травня, і буде перевіряти, як митники оформляють вантажі з лісом.

Нагадаємо: доручення покарати всіх винних у цій ситуації доручив прем'єр Володимир Гройсман.

А підприємці на прес-конференції заявили, що все було законно і вони будуть судитися.

 

30 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів