Реформа Кримінального кодексу: хочуть ввести проступок і "крок" у 30 гривень замість 17

Реформа Кримінального кодексу: хочуть ввести проступок і "крок" у 30 гривень замість 17
У Верховній Раді хочуть почати розглядати раніше зареєстрований законопроект, яким парламент має намір ввести поняття "кримінальний проступок".

 

Крім того, законодавці хочуть виключити з Кримінального кодексу близько 100 статей і окремих пунктів. Кінцева мета всього цього - гуманізація кримінальної відповідальності і зменшення кількості  засуджених.

Окремі нетяжкі злочини незабаром можуть кваліфікувати як кримінальні проступки, за які не буде передбачений арешт після затримання.

Ще одне нововведення, яке пропонують ввести парламентарі, - це "розрахункова одиниця сумою 30 грн". Як сказано в пояснювальній записці до проекту закону, таке нововведення потрібне, щоб обчислювати не тільки штрафи, що накладаються, але і розміри заподіяного зловмисником збитку.

Наприклад, за певний кримінальний проступок може загрожувати сплата певного числа розрахункових одиниць. "Це потрібно і для того, щоб нарешті виключити абсолютно штучну і нічим не обґрунтовану прив'язку до податкового законодавства (зараз штрафи нараховуються в перерахунку на неоподатковуваний мінімум, який становить 17 грн. Авт.)", - сказано в пояснювальній записці. Тобто не виключено, що разом із прийняттям закону автоматично підвищаться і штрафи.

Кримінальним проступком законодавці пропонують вважати правопорушення, яке варіюється між адміністративними та кримінальними критеріями. Іншими словами, не виключено, що "проступками" вважатимуть, наприклад, дрібні крадіжки (без злому і розбою) та дрібне хуліганство. Автори закону не виключають, що проступком можуть вважати, наприклад, крадіжку мобілки.

"Зараз навантаження практично на кожного слідчого - в середньому 500-700 справ. Слідчі не тільки не встигають розслідувати, а й вести картотеку. Тобто треба дати можливість швидше працювати зі справами, які стосуються злочинів, що не становлять великої суспільної небезпеки, - говорить один із ініціаторів документа і перший заступник глави комітету ВР із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук. - Мета - створити спрощену систему передачі матеріалів до суду і дати можливість правоохоронній системі реагувати на більшу кількість злочинів. Буде менше паперової тяганини".

Спікер МВС Артем Шевченко ініціативу підтримує. "Якщо введуть" кримінальний проступок ", то це буде на благо. Розслідуванням займуться дільничні, розвантаживши тим самим слідчих", - вважає Шевченко.

Із цим згоден і юрист Олексій Святогор. "Кваліфікація у вигляді проступку дійсно спрощує процедуру розслідування, скоротить його терміни". Що стосується можливого виключення 100 статей та їхніх пунктів із КК, то, за словами Паламарчука, деякі з них можуть бути перенесені до Адмінкодексу, а деякі можуть бути переписані заново.

Джерело: Багнет  http://www.bagnet.org/news/society/296803

 

14 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів