Москаль закликає відтермінувати децентралізацію, допоки не узгодять усі закони

Москаль закликає відтермінувати децентралізацію, допоки не узгодять усі закони
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль подав до суду на Вільховецьку об’єднану громаду Тячівського району, яка відмовляється виділяти кошти на медичну допомогу в районний бюджет. Через це робота районної лікарні фактично паралізована, повідомили у прес-службі ОДА.

 

– Цього року Вільховецькій об’єднаній громаді виділено з Державного бюджету 7 мільйонів 328 тисяч 100 гривень для надання первинної і вторинної медичної допомоги, – зазначає Геннадій Москаль. – Медичних закладів, які надають вторинну (стаціонарну) медичну допомогу, в громади немає, люди лікуються в центральній районній лікарні. Тому, згідно з п.2 ч.1 ст.86 Бюджетного кодексу України, відповідні кошти об’єднана громада має передати районному бюджету. Міністерство охорони здоров’я визначило конкретну суму – 70 відсотків від медичної субвенції (в даному випадку близько 4 мільйонів гривень). Однак об’єднана громада всупереч закону категорично відмовляється віддавати гроші в районний бюджет, а спрямувала їх на капітальні видатки.

У результаті робота Тячівської райлікарні фактично паралізована – виникла заборгованість по зарплаті, працівники не можуть отримати відпускні та допомогу на оздоровлення, накопичуються борги за компослуги тощо. Виходить дивна ситуація – люди, на жаль, хворіють не тільки в звичайних, але і в об’єднаних громадах. Усі лікуються в районній лікарні, але якщо Тячівська об’єднана громада справно переказала кошти в районний бюджет, то Вільховецька цього не робить.

Керівництво громади користується тим, що зміни в законодавство, пов’язані з децентралізацією, чітко поки що не прописані. І це не єдина конфліктна ситуація, коли через волюнтаризм окремих князьків іде розбалансування бюджету… Ми підготували адміністративний позов і зобов’яжемо Вільховецьку об’єднану громаду через суд повернути гроші в районний бюджет. Однак сам факт судового позову свідчить, що з реформою з децентралізації не слід поспішати, поки все чітко не буде прописано в законодавстві, – заявляє Москаль.

 

05 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів