Інтелігенція країни-сусідки Закарпаття занепокоєна антиукраїнською істерією

Інтелігенція країни-сусідки Закарпаття занепокоєна антиукраїнською істерією
Майже сотня представників польської інтелігенції висловила своє занепокоєння антиукраїнською істерією в країні. Про це було заявлено сьогодні під час їхнього перебування в польському селі Верхрата, де було сплюндровано могили вояків УПА.

 

"Це звернення ми висилаємо, стоячи над зруйнованими українськими могилами на цвинтарі у селі Верхрата і, не існуючому з 1945 року, українському селі Монастир у гміні Горинець. Тиждень тому варвари знищили встановлений у 1993 році надгробок, поставлений на честь 19-ом мешканцям Верхрати, у тому числі й воякам УПА, громадянам Польщі, які загинули в часи ІІ світової війни і одразу після її закінчення від рук німецьких солдатів, радянських та, врешті, польських комуністів.

Від початку російської агресії в Криму та на Донбасі зплюндровано – часами кількаразово – вісім українських цвинтарів, хрести чи надгробки, у тому числі й могили, повсталі на кошти Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва (наприклад, могили на військовому цвинтарі у Пікуличах). Відео з актів вандалізму на цвинтарях та надгробках, позначені знаком Табору Великої Польщі (пол. OWP), публікуються на каналі YouTube поляком, членом цієї організації, який зараз воює на стороні проросійських сепаратистів на Донбасі.

Схиляючись над могилами у Верхраті та Монастирі, просимо про вибачення і закликаємо: немає нашої згоди на нищення могил, цвинтарів, пам'ятників!", – ідеться у спільній заяві, яку спільно підписали представники різних середовищ, пише "Експрес". 

 

16 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів