Унікальна добровільна церковна пожежна команда працює на Мукачівщині

Унікальна добровільна церковна пожежна команда працює на Мукачівщині
Добровольці з села Дерцен вкотре підтверджують, що створити у своїй громаді команду добровольців-вогнеборців цілком реально. Варто лише мати бажання захисти свою родину і населений пункт від лиха.

 

11 років пліч-о-пліч з професійними вогнеборцями на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та події виїжджають добровольці з села Дерцен, що на Мукачівщині Закарпатської області. Тут діє унікальна за своїми особливостями добровільна церковна пожежна команда.

Ідея її створення виникла у пастора місцевої реформатської церкви Миколи Жуковського ще у 2005 році. Пожежі на Мукачівщині виникають доволі часто, горіло не раз й у рідному для Миколи Львовича населеному пункті. А відстань від державних пожежних формувань, що дислокуються у Мукачеві до Дерцена понад 18 кілометрів. Тож рішення про створення пожежного формування, яке могло б захистити населений пункт від нещадної дії вогню не забарилось.

Спочатку Микола Львович написав листа до Міністерства внутрішніх справ Угорщини із проханням посприяти у придбанні пожежного автомобіля і майже за тиждень отримав відповідь. Пожежний автомобіль «Чепел» був знайдений у місті Тотобаня та переданий у користування добровільної церковної команди дерценців. Підтримували ініціативу Миколи й місцеві мешканці. Серед них знайшлося двадцять добровольців-новобранців. Спочатку майбутні пожежники пройшли навчання у професіоналів Тотобані, щоб перейняти досвід роботи із іноземним обладнанням. Після цього були навчальні курси та тактична підготовка у Мукачівських вогнеборців. І справа пішла.

За 11 років добровольцями здійснено понад 300 виїздів на ліквідацію пожеж, дорожньо-транспортних пригод, підтоплень та рятування людей. Команда завжди радо допомагає як мукачівським, так і берегівським підрозділам ДСНС. За необхідності дерценські пожежні допомагають й колегам у сусідній Угорщині. У 2013 році, коли річка Дунай вийшла з берегів добровольці ліквідовували наслідки повені.

У буденному житті вони - кухарі, фермери, вчителі, але коли надходить виклик про допомогу за лічені хвилини вони перетворюються у мужніх та сміливих добровольців-вогнеборців.

Нині добровольців значно побільшало - тепер їх 40 чоловік. Техніка також постійно оновлюється, у цьому питанні допомагають реформатські церкви та пожежні з Голландії, Німеччини, Угорщини та інших країн. Добровольці мають автоцистерну «Чепел», водовозку «Шкода Ліаз», що здатна перевезти до 8 тонн води, автобус «Реномайстер», причіпну мотопомпу, моторний човен на 8 чоловік, шість мотопомп.

Після того, як у підрозділі з’явилась карета швидкої, при команді запрацював й підрозділ швидкої допомоги, який укомплектували з числа населення, що має медичну освіту.

 

15 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів