Як переселенцям захиститись від неправомірних дій держави

Як переселенцям захиститись від неправомірних дій держави
Потерпілі від неправомірних дій внутрішніх органів розповіли свої історії та просили про допомогу.

 

Ірина Рогова родом з Донецька. На Закарпаття приїхала два роки тому. Вона розповідає,що сама влаштувалась на роботу, сама знайшла житло та потрохи влаштувала своє життя. А зараз її змушують повернути державі 15 тисяч гривень соціальних виплат.

«На квартиру, яку я знімаю, прийшов участковий з дівчиною. Вони хотіли поспілкуватись зі мною. Про що вони не казали. Коли я прийшла до них в управління, то побачила, що у них на столі лежать справи з Фонду соціального страхування. Вони сказали, що я повинна заплатити штраф у розмірі 15 тисяч гривень», - розповіла потерпіла.

Жінка також підкреслила, що цей штраф вона повинна була сплатити ще у травні, проте жодних повідомлень вона не отримувала.

Ще двоє переселенців Сергій Корнієвський та Світлана Бернатська також стикнулись з такою ж проблемою. Їх змушують повернути державі кошти, які їм виплатили як соціальну допомогу.

Експерт В’ячеслав Ломброзо підкреслив, що поліція часто використовує різні методи залякування, щоб вивести людей з рівноваги. «Чому держава не виконує свою функцію захисту, щоб громадяни могли себе почувати комфортно. Чому людина повинна доносити різноманітні довідки та папірці, щоб отримати свої законні кошти».

Бабуся двох неповнолітніх дітей розповіла, що їй потрібно віддати близько 50 тисяч гривень державі за те, що вона не вказала у довідках депозит у розмірі 40 тисяч гривень. «Коли я переїжджала на Закарпаття, то не могла його зняти чи використовувати ці кошти. Вони були заморожені. Але навіть якби я могла їх зняти, то це було б законно, бо нас троє напрацездатних у родині», - розповіла переселенка.

Радник міністра соціальної політики з питань переміщених осіб Оксана Яковець порекомендувала переселенцям, у разі їхньої правоти, передавати справу до суду, і вже там відстоювати свої права. Домогти їм можуть адвокати та юристи, які працюють на волонтерських засадах.  

«Я вражена некомпетеністю органів соціального захисту. Дуже шкода, що люди своєю працею впливають на долі людей. Сміливо ідіть до суду та відстоюйте свої права», - підкреслила фахівець.

Інші експерти, які були присутні на зустрічІ, підкреслили, що все, хто потребує юридичної, психологічної чи будь-якої іншої допомоги можу звертатись до громадських організацій, які займаються переселенцями, і там їм обов’язково допоможуть. 

Uzhgorod.net.ua

 

18 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів