Закарпатські депутати попросили Верховну Раду не відміняти мораторій на вивіз лісу

Закарпатські депутати попросили Верховну Раду не відміняти мораторій на вивіз лісу
Депутати Закарпатської обласної ради звернулися до уряду з проханням не відміняти мораторій на вивіз лісу-кругляка.

 

Закарпатські обранці впевнені, що таке рішення зможе підтримати економіку не лише Закарпаття, а й України загалом. Збільшення обсягів переробки деревини в Україні сприятиме створенню нових робочих місць та покращенню економічної ситуації.  

Текст звернення:

 

Президенту України

Верховній Раді України

  Кабінету Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Законом України від 09 квітня 2015 року № 325-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді» запроваджено тимчасову заборону експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді  строком на 10 років деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

  Лісівники та громадськість краю позитивно сприйняли новели в законодавстві, адже завдяки таким з’явилася можливість направити сировину на підприємства Закарпаття, створити нові робочі місця, забезпечити значні надходження до бюджету  держави.

  Ухвалення Закону сприяло переорієнтації експорту кругляку та іншої деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня переробки та послугувало стримуючим фактором від неконтрольованого вирубування лісів, які є національним багатством.

Однак, у зв’язку з тим, що вказані зміни до законодавства суперечать передумовам надання Україні чинних програм макрофінансової допомоги, закріплених у відповідних міжнародних угодах, ратифікованих Верховною Радою України, у яких підтверджено зобов’язання України щодо дотримання відповідних норм торговельної частини Угоди та норм СОТ, країна опинилася перед необхідністю скасування мораторію щодо експорту лісоматеріалів.

Вважаємо, що з точки зору, економічної доцільності для нашої  держави, Закон України від 09 квітня 2015 року № 325-VIII  в жодному разі не можна скасовувати, в першу чергу, через відсутність альтернативних рішень.

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, просимо не допустити скасування мораторію на експорт необробленої сировини та  невідкладно на найвищому рівні прийняти рішення, які б дозволили комплексно розв’язати проблемні питання щодо регулювання відносин у сфері гармонізації відносин із СОТ, реалізації та експорту лісоматеріалів, врегулювання обліку і контролю за використанням деревини, посилення контролю за охороною, захистом та відтворенням лісів і забезпечення  функціонування лісової галузі відповідно до європейських стандартів з раціонального використання та збереження лісів. 

Звернення прийнято на  другому пленарному засіданні 

п’ятої сесії обласної ради

Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання

 

07 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів