Скільки закарпатцям платять в Польщі і що вони з тими грошима роблять

Скільки закарпатцям платять в Польщі і що вони з тими грошима роблять
За даними Нацбанку Польщі, найбільше «на руки» отримують працівники ремонтно-будівельної сфери

 

Українці, котрі працюють у Польщі, заробляють в середньому приблизно 2100 злотих нетто (більше 470 євро). Про це йдеться у доповіді, опублікованій Національним банком Польщі.

Нагадаємо, що зарплатня нетто – це оплата праці після вирахування усіх належних сум, тобто так звана зарплатня, яку працівник отримує «на руки».

Документ підготували на підставі інтерв’ю з працівниками з-за східного кордону Польщі. Найбільше, майже 2800 злотих (630 євро), заробляють ті, хто працює у секторі ремонтно-будівельних послуг. На тисячу злотих менше отримають працівники у сфері домашнього господарства.

Ґжеґож Доброчек з Національного банку Польщі наголосив, що велику частину заробітків українці передають своїм родинам. На власні потреби вони витрачають приблизно одну третю зароблених грошей. Невеликим витратам на життя у Польщі також сприяє факт, що часто працівники отримують від працедавців додаткову допомогу, зокрема безкоштовне проживання та харчування.

Ґжеґож Доброчек відзначив, що авторів доповіді здивував факт, що велику частину грошей – 43% - українці привозять родичам у польській валюті. 42% зароблених коштів вони обмінюють на долари. Гроші йдуть в Україну у валюті, яку зазвичай везуть додому вони особисто або через знайомих.

У документі наголошено, що серед українців, котрі працюють у Польщі, впродовж багатьох років переважали жінки, однак з 2014 року частіше приїжджають чоловіки. Така зміна може бути наслідком, зокрема, уникання можливого призову до війська в Україні, - мовиться у доповіді.

За матеріалами Польського радіо

 

12 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів